Bizonyos ételek fogyasztása egyes embereken túlérzékenységi reakciót váltanak ki, amelyet ételallergiának nevezünk. Az igazi ételallergiánál a szervezet immun- /védekező/ rendszere úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak volnának. A legtöbb ételallergia azonnali allergiás reakció tüneteivel jelentkezik. Az immunrendszer sejtjei ellenanyagokat termelnek, hogy ezekkel védekezzenek a számára idegen anyaggal szemben.

 

Az ételallergia tünetei széles skálában jelentkeznek és nem csak allergiás mechanizmus alapján fejlődhetnek ki. Az allergiás reakciók különbözőek lehetnek: csalánkiütés vagy gyomor – és bélpanasz, hasmenés már korábban felhívja a beteg figyelmét, különösen ha ezek a tünetek bizonyos ételek, italok fogyasztása után rendszeresen jelentkeznek. A legerősebb ételallergének a fehérjék (tojás és a tej), kevésbé allergizálnak a szénhidrátok és a zsírok. Allergiát válthatnak ki a fermentek (erjesztő anyagok) és a hormonok is, különösen ha fehérje-alkotórészt tartalmaznak. Ételallergén csoportot alkotnak az ún. adalékanyagok: a mesterséges ételszinezékek és az étel konzerváló szerek. A cukrok, a keményítő és a zsír kivételével elméletileg minden étel okozhat allergiás tüneteket. Elsősorban itt érvényes az a mondás: ami egyik embernek táplálék az a másiknak méreg. Főleg a gyermekeknél fordul elő, hogy érezve a kellemetlen tüneteket, spontán kerülnek bizonyos ételeket „válogatnak”. A súlyosabb panaszok között a leggyakrabban a csalánkiütést figyelhetjük meg. A csalán foltok lehetnek kis kiterjedésüek, gombostü fejnyi nagyságuak, de tenyérnyiek is. Ezekhez társulhat szemhéj ödéma, ajak duzzanat, vagy az izületek felett összefüggő ödéma. Ezek a panaszok általában az élelmiszer elfogyasztása után 20-30 percre, de néha 10-12 óra múlva jelennek meg. A bőr elváltozások mellett más tünetek is megjelenhetnek, amelyek közül elsőként a hirtelen jelentkező hasmenést kell megemlíteni. Tünet még a hányinger, izzadás, fejfájás és a gyengeség érzés is.

 

Bizonyos ételek gyakrabban idéznek elő bizonyos allergia típusok tüneteit - Pl:

  • a tej ekzémát, köhögést, emésztési zavart, hasmenést
  • a tojás: szem- ajakduzzanatot, ekcémát, csalánkiütést.
  • a hal: csalánt, asthmát,
  • a földieper, málna, dinnye: csalánt
  • a dió: fogíny gyulladást
  • a csokoládé, kakaó: orrfolyást, migrént
  • a rockfort sajt: migrént (tiramin tartalma miatt)
  • a paradicsom, a paprika: hasi görcsöket, csalánkiütést
  • a méz: ödémát és csalánkiütést vált ki.

 

Az ételallergiára jellemző, hogy az elmondott panaszok, csak rohamokban jelentkeznek és vissza-visszatérnek. Az ételallergiákról szólva említést kell tenni a hajlamositó tényezőkről. A veleszületett hajlamot kell elsőként kiemelni, egyrészt az ételallergiások családjában gyakrabban szerepelnek más allergiás betegségek is pl. endogén ekcéma, atópia.

Ez a reakció bizonyos sejttípusból, a hízósejtekből egy "histamin"-nak nevezett anyag felszabadulását váltja ki. A histamin az, amely az azonnali allergiás tüneteket okozza.
 
Ételallergia
 
 
Az ételallergia tünetei:
A legfontosabb ételallergiás tünetek a bőrön, a gyomor-bélcsatornában /az emésztőrendszerben/ és a légutakban jelentkezhetnek, csalánkiütés, görcsös hasi fájdalom, hányás, hasmenés és egyéb tünetek formájában.
 
Ételallergiát okozó ételek:
A legáltalánosabb ételallergiát okozó ételek a következők:
  • paradicsom
  • eper
  • málna
  • kiwi
  • tej
  • tojás
  • dió
  • földimogyoró
  • szója
  • kakaó
  • kagyló
  • hal
  • ételtartósítószerek
  • izfokozók
 
Vannak olyan ételallergiát okozó ételek, amelyek közvetlenül a hízósejtekre hatnak és hisztaminfelszabadulást váltanak ki.
Ezek az ételallergiát okozó ételek a következők:
  • Csokoládé
Ételallergia csokoládé
  • Paradicsom
Ételallergia paradicsom
  • Spenót

Ételallergia spenót

  • Földieper
Ételallergia eper
  • Tojás
Ételallergia tojás
  • Hal

ételallergia hal

  • Kagyló
Ételallergia kagyló
  • Ananász
ételallergia ananász
  • Fűszerek /fahéj/
Ételallergia fűszerek

 

Vannak olyan ételallergiát okozó ételek, amelyek már maguk is hisztamint tartalmaznak és képesek beindítani az allergiás reakciót.
Ezek az ételallergiát okozó ételek a következők:
  • csokoládé
  • paradicsom
  • földieper
  • kagyló
  • rebarbara
  • sajt
  • füstölt sonka
  • kolbász-szalámifélék
  • hering
  • makréla
  • tőkehal
  • tonhal
  • paprika
  • dió
  • vörösbor
  • savanyúkáposzta
 
ELŐFORDULHAT az is, hogy a  tehéntej-allergiás a marhahúsra is, a tojásallergiás a csirkehúsra is allergiás reakcióval felel!
 
Élelmiszereink nagy része iparilag tartósított, illetve színezőanyagot, ízesítőanyagot tartalmaz, amelyek nem ritkán maguk is allergiás, ételallergiás tüneteket okozhatnak.
Ételallergia leggyakoribb tünetei:
  • csalánkiütést
  • hasi fájdalom
  • hasmenés
  • asztma 
 
Ételallergiát kiváltó anyagok:
  • Színezőanyagok: E.102, E.107., E110, E122, E123, E124, E128, E151.
  • Ízesítőanyagok: cinnamate /fahéj/, eugenol, /szegfűszeg/, mentol
  • Tartósítószerek: E210, E219, E200E,203,
  • Oxidációt gátló szerek: E3121, E320, E321.
  • Aromák: E.620, E625, E626, E629, E630, E633.
 
Magyarországon megköveteli a törvény, hogy feltüntessék az árú cimkéjén, ha e hatóanyagok közül bármelyiket felhasználták az étel tartósításához!
 
Ételallergia lehetséges tünetei:
(Az alább felsorolt tüneteket nem csak ételallergia okozhatja, egyéb megbetegedés is lehet ezért javasoljuk, hogy a tünetek megjelenésekor forduljon orvosához!)
 
Ekcéma

Ekcéma a kézen

Az ekcéma többnyire a környezeti hatások eredményeként kialakuló bőrbetegség, ma már civilizációs megbetegedések közé sorolható.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Csalánkiütés 

Csalánkiütés a bőrőn

A csalán enyhe, mindennapos bőrjelenség. Legtöbbször pír,viszketés a bőrön, később, gyűrűs alakban terjedő, a bőrből enyhén kiemelkedő kiütés jellemzi.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Atópia (Atópiás dermatitisz)

Atópiás dermatitisz kisgyermeken

A megbetegedés örökletes hajlamon alapul,a betegek magas IgE immunglobulin szintjét is az immunglobulin termelését gátló faktorok örökletes zavarának tartják.

Vizsgálati típusok:

Emésztőrendszeri tünetek 

Emésztőrendszeri zavarok

Gyomortáji fájdalom, hasi puffadás, görcsök, hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés, kóros elhizás.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Öedéma (szemhéj körüli duzzanat) 

Öedéma, szem körüli duzzanat

A szem körül megjelenő vizes duzzanat enyhe lüktető érzéssel.

Vizsgálati típusok:

A Mikrobiom!

mikrobiom

Már az ókori Kínban, azt tartották az orvosok: A HALÁL A BELEKBEN LAKOZIK!
MI a XXI. SZÁZADBAN JUTOTTUNK EL IDÁIG!

Mi is a Mikrobiom?

A MIKROBIOM tulajdonképpen EGY LÉTFONTOSSÁGÚ SZERVÜNK, EGY ÖKOLÓGIAI RENDSZER, olyan baktériumok gombák , archeák  /ősbaktériumok/ összessége amelyek bennünk, rajtunk,velünk élnek. SZEREPÜK:  AGYMŰKÖDÉS szabályozása, IMMUNRENDSZER szabályozása, IDEGRENDSZER szabályozása. (pl. ha stresszesek vagyunk a kóros baktrérum érzékeli a stressz hormont és fokozatosan termelődik.)

A mikrobiom hálózatot alakít ki a bélcsatornában és a bőrön. Csak a bőrön 500 különböző fajt tudtak azonosítani genetikai szekventálással. A mikrobiom olyan mint az ujjlenyomat, mennyisége állandó, egyesek szerint ez a második génállományunk.

A belekben összesen 10 trilliónyi baktérium, gomba és vírus található. Ezek alkotják többek között a bélflóra anyagát. Ma már bizonyított tény, hogy a szervezetben keletkező gyulladások többségét a bélflóra pusztulása okozza. Ha ez a mikrobiális egyensúly felborul, a megváltozott körülmények miatt a kórokozó baktériumok szaporodnak fel a bélben /rossz baktériumok/.  Ezek folyamatosan károsítják a bélfal sejtjeit, így  a bélfalnak gyengül az emésztő és tápanyagfelszívó képessége...OLVASS TOVÁBB >>>

Azért, hogy tisztában legyünk emésztésünkkel:
ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOT AJÁNLOK MINDENKINEK!  

Kérdéseivel és problémájával keressen nyugodtan!

Ne halogassa a kivizsgálást!

Tovább

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

SZÓKRATÉSZ mondta: A LEGNAGYOBB ÉRTÉK NEM AZ, HOGY ÉLÜNK, HANEM HOGY EGÉSZSÉGESEN ÉLÜNK!

Ekcéma

Ekcéma

Jaj, jaj segítség! Viszketek!

Az őszi időszakban a nemcsak a gyermekeink bőrén  jelentkeznek kiütések, hámlásos elváltozások, hanem a felnőttek testén is. Ezen elváltozások többnyire ekcémára, illetve atópiás elváltozásra utalnak.
Az ekcémás bőrbetegségek többnyire valamilyen környezeti hatás eredményeképpen jön létre. Ez a környezeti hatás lehet kontakt  irritációt kiváltó anyag /savak, lúgok, szerves oldószerek, mosószerek /,vagy valamilyen allergiás mechanizmust kiváltó anyag, amely kontaktusba kerül a bőrrel. Ezen allergének száma a technika- a gyógyszeripar, élelmiszeripar,és a kozmetika ipar fejlődésével változnak. Az utóbbinál közrejátszik az éppen aktuális "divat" irányzat is.
  Az ekcéma tulajdonképpen a bőr gyulladása, amelyben a bőr hámlik, száraz, piros erősen viszket és olykor nedvedzik.
Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség, melynél a családban rendszerint van valaki aki esetleg szintén atópiás, vagy szénanáthás vagy esetleg asztmás. Tünetei az életkorral változnak, leginkább a karokon, lábon, kézen és a nyakon jelenik meg a tünet. Jellemzően a viszketés és a száraz bőr mindig jelen van ami igen megkeseríti mind a gyermek, mind a szülő életét. Az atópiás kisgyermekek gyakran allergiásak a levegőben szálló porokra vagy intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Az ilyen gyermek családjára tartós nyomás nehezedik. Ezért kell kellően kivizsgálni ezen eseteket. 
Ekcéma gyerek
Amennyiben észleli magán a fenti ekcémás tünetek bármelyikét, kérem jelentkezzen nálam vizsgálatra! 

Elérhetőség, bejelentkezés

Az allergiai laboratórium egészségpénztár elfogadóhely.

Minden típusú egészségpénztárral szerződésben állok. Kártyát nem tudok elfogadni, a vizsgálatról számlát állítok ki, minden esetben.

Telefon

Telefon

+36 20 9708 600 +36 20 9708 600
Cím Cím
Székesfehérvár, Fiskális út 65.
(Bejárat: Gyógyszertár mögötti kovácsoltvas kapu).
V. kerület, Budapest, Kossuth Lajos utca 2/b félemelet
(A rendelő gombot kell nyomni)

Fontos információ

Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegédés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

A konzultáció eredményeképpen orvosa javasolhatja a laboratóriumi vizsgálatokat.

A vizsgálatok eredményével együtt a pácienst visszaküldjük az őt küldő orvoshoz.

Fekete DIVAT

FEKETE A DIVAT, VIGYÁZAT VESZÉLYES LEHET!
Fekete divat 
Hölgyek figyelem!
 

Nemcsak az egészségünkre kell figyelni,hogy egészségesek és szépek maradjunk. Ma már arra  is ügyelni kell, hogy milyen színű anyagból készülnek a ruháink, fehérneműink. Hiába van pamutból az anyag ami a testünkhöz ér ha a súlyos ekcémát okozó fekete festékkel színezett.

Fontos arra is ügyelnünk, hogy milyen hajfestéket használunk!
A fémek után ugyanis a leggyakoribb környezeti allergén a parafeniléndiamin /PPD/ nevű festékanyag. A PPD-nek csaknem száz éve ismert allergizáló hatása, ekcémát és bőrgyulladást okoz. Ezt a súlyos ekcémát okozó anyagot a kozmetikai festékekhez használják, többek között hajfestékekben /a szőke hajfestékben is/ szempillafestékekben, szempillaspirálban, fekete szemceruzában illetve fekete szemhéjtusban is előfordul. Szennyezőanyagként az un. "fáradt olajban" is megtalálható.
Sajnos a hennát is, ami egy növényi eredetű hajfesték PPD-vel dúsítják a sötétebb szín eléréséhez. Ezért akinek ekcémát okoz a parafeniléndiamin olyan hennát vásároljon, ami PPD mentes.
Továbbá textíliák, /fehérneműk/ bőrök, gumianyagok /sportruhák/ sötét színre való festésnél is alkalmazzák a parafeniléndiamint.
A PPD okozta  ekcémás elváltozás megjelenési helye hajfestés esetén a hajas fejbőr, szempillafestéskor vagy szemfestéskor a szemhéjak gyulladása a jellemző. Ekcémát okozhat például a fekete harisnya viselése is, főleg a térdhajlatban okoz ekcémás elváltozást
Hölgyek, Nem minden a divat, fő az egészség!
Fekete ruhák