mikrobiomMár az ókori Kínban, azt tartották az orvosok: A HALÁL A BELEKBEN LAKOZIK!
MI a XXI- ik. SZÁZADBAN JUTOTTUNK EL IDÁIG!


Mi is a Mikrobiom?

A MIKROBIOM tulajdonképpen EGY LÉTFONTOSSÁGÚ SZERVÜNK, EGY ÖKOLÓGIAI RENDSZER, olyan baktériumok gombák , archeák  /ősbaktériumok/ összessége amelyek bennünk, rajtunk,velünk élnek. SZEREPÜK:  AGYMŰKÖDÉS szabályozása, IMMUNRENDSZER szabályozása, IDEGRENDSZER szabályozása. (pl. ha stresszesek vagyunk a kóros baktrérum érzékeli a stressz hormont és fokozatosan termelődik.)

A vér-agy gáton keresztül az agyban lévő kis molekulákat képes befolyásolni.

A mikrobiom hálózatot alakít ki a bélcsatornában és a bőrön. Csak a bőrön 500 különböző fajt tudtak azonosítani genetikai szekventálással. A mikrobiom olyan mint az ujjlenyomat, mennyisége állandó, egyesek szerint ez a második génállományunk.

Beszélnünk kell az IMMUNRENDSZERRŐL is, mivel sokan nem tudják mi is a szerepe.

Az immunrendszer a szervezet épségét, önazonosságát biztosító, védekező rendszer.

Feladata: a szervezet saját anyagainak az eltűrése és a nem saját, vagyis az idegen anyagok felismerése és eltávolítása. Az immunrendszer VÉDEKEZIK a kívülről behatoló kórokozók ellen  és a szervezetben keletkező megváltozott, AZ EGYEDI ÉLETET VESZÉLYEZTETŐ SEJTEK /pl. daganatsejtek/ ELLEN.

Az immunválasz során ezek felismerése, elpusztítása történik.

AUTOIMMUN FOLYAMAT: Ha a szervezet a saját sejtjei ellen támad illetve termel ellenanyagot, a saját sejtjeit idegennek véli.

A belekben összesen 10 trilliónyi baktérium,gomba és vírus található. Ezek alkotják többek között a bélflóra anyagát. Normál körülmények között, egészséges embernél ezeknek a baktériumoknak az aránya állandó.

Ma már bizonyított tény, hogy a szervezetben keletkező gyulladások többségét a bélflóra pusztulása okozza. Ha ez a mikrobiális egyensúly felborul, a megváltozott körülmények miatt a kórokozó baktériumok szaporodnak fel a bélben / rossz baktériumok/  Ezek folyamatosan károsítják a bélfal sejtjeit, így  a bélfalnak gyengül az emésztő és tápanyagfelszívó képessége. Az emésztőrendszer összefügg az immunrendszerrel is, s ha a bélflóra sérül az egész immunrendszer egyensúlyát megzavarhatja

A mikrógyulladások esetén is a jótékony baktériumok aránya csökken, a rossz baktériumok szaporodnak el. Pl. E.coli. - Tudnunk kell, hogy az E .coli a normál bélflóránk legfontosabb tagja /állandó flóra/, de bizonyos körülmények között egyes törzsei felszaporodhatnak és a bélben is megbetegedést okozhatnak! -

A kóros bélbaktériumok olyan anyagokat termelnek amelyek feloldják a bélfal sejtjei közötti kötőanyagot. Képzeljetek el egy gézlapot olyan a bélfal, s ha ezt kinyújtjuk akkor a gézlap lyukai megnyúlnak, s ezen keresztül szabadon áramlik a bélben levő baktérium és a félig megemésztett táplálék. /immunkomplex/ Ha ez a folyamat nem érint idegpályákat, akkor nem fáj semmid, vagyis nincs tüneted. De figyelni kell az apró tünetekre is. Magyarán AZ EMÉSZTÉSÜNKRE FIGYELNI KELL! Az apró rejtett gyulladások is fokozzák a már meglevőket és autoimmun folyamatokat generálnak a szervezetünkbe.

A különböző antibiotikumok is megbontják a jó és a rossz baktériumok arányát, ugyanis másodlagos immunhiány következik be az antibiotikum szedésekor. Ez idő alatt könnyebben megbetegszünk, mert az egyensúly visszaállításához hosszabb idő kell a szervezetnek.  

Indokolatlanul ne szedjünk antibiotikumot!

Probiotikum szedése csak bizonyos esetekben ajánlatos.

Az egészséges embernek nincs szüksége probiotikus készítmények szedésére!

Egészségünk szempontjából előnyösebb  táplálékkal bevinni a szervezetünkbe a bélflóra egyensúlyát helyreállító illetve megerősítő baktériumokat!

Rostokat kell fogyasztani! Sok gyümölcs, sok zöldség!  Zabkorpa, savanyú káposzta, kovászos uborka fogyasztása ajánlatos!  Lehetőleg házi eltevésű savanyúságot fogyasszunk, ezekben nincs tartósítószer! legalábbis nem ajánlatos beletenni!

A zsírban gazdag táplálék is negatívan befolyásolja a mikrobim egészségét!

Mi a megoldás? Mi a táplálkozásunkkal tudjuk a mikrobiomunkat befolyásolni. 

Aki jól és helyesen táplálkozik az hosszú életű lesz e Földön!

Azért, hogy tisztában legyünk emésztésünkkel:
ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOT AJÁNLOK MINDENKINEK!  

Ne halogassa a kivizsgálást!

Tovább

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

MELYET EGY HITELES LABORATÓRIUMMAL KELL ELVÉGEZTETNI!


SZÓKRATÉSZ: A LEGNAGYOBB ÉRTÉK NEM AZ ,HOGY ÉLÜNK, HANEM HOGY EGÉSZSÉGESEN ÉLÜNK!

A Mikrobiom!

mikrobiom

Már az ókori Kínban, azt tartották az orvosok: A HALÁL A BELEKBEN LAKOZIK!
MI a XXI. SZÁZADBAN JUTOTTUNK EL IDÁIG!

Mi is a Mikrobiom?

A MIKROBIOM tulajdonképpen EGY LÉTFONTOSSÁGÚ SZERVÜNK, EGY ÖKOLÓGIAI RENDSZER, olyan baktériumok gombák , archeák  /ősbaktériumok/ összessége amelyek bennünk, rajtunk,velünk élnek. SZEREPÜK:  AGYMŰKÖDÉS szabályozása, IMMUNRENDSZER szabályozása, IDEGRENDSZER szabályozása. (pl. ha stresszesek vagyunk a kóros baktrérum érzékeli a stressz hormont és fokozatosan termelődik.)

A mikrobiom hálózatot alakít ki a bélcsatornában és a bőrön. Csak a bőrön 500 különböző fajt tudtak azonosítani genetikai szekventálással. A mikrobiom olyan mint az ujjlenyomat, mennyisége állandó, egyesek szerint ez a második génállományunk.

A belekben összesen 10 trilliónyi baktérium, gomba és vírus található. Ezek alkotják többek között a bélflóra anyagát. Ma már bizonyított tény, hogy a szervezetben keletkező gyulladások többségét a bélflóra pusztulása okozza. Ha ez a mikrobiális egyensúly felborul, a megváltozott körülmények miatt a kórokozó baktériumok szaporodnak fel a bélben /rossz baktériumok/.  Ezek folyamatosan károsítják a bélfal sejtjeit, így  a bélfalnak gyengül az emésztő és tápanyagfelszívó képessége...OLVASS TOVÁBB >>>

Azért, hogy tisztában legyünk emésztésünkkel:
ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOT AJÁNLOK MINDENKINEK!  

Kérdéseivel és problémájával keressen nyugodtan!

Ne halogassa a kivizsgálást!

Tovább

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

SZÓKRATÉSZ mondta: A LEGNAGYOBB ÉRTÉK NEM AZ, HOGY ÉLÜNK, HANEM HOGY EGÉSZSÉGESEN ÉLÜNK!

Ekcéma

Ekcéma

Jaj, jaj segítség! Viszketek!

Az őszi időszakban a nemcsak a gyermekeink bőrén  jelentkeznek kiütések, hámlásos elváltozások, hanem a felnőttek testén is. Ezen elváltozások többnyire ekcémára, illetve atópiás elváltozásra utalnak.
Az ekcémás bőrbetegségek többnyire valamilyen környezeti hatás eredményeképpen jön létre. Ez a környezeti hatás lehet kontakt  irritációt kiváltó anyag /savak, lúgok, szerves oldószerek, mosószerek /,vagy valamilyen allergiás mechanizmust kiváltó anyag, amely kontaktusba kerül a bőrrel. Ezen allergének száma a technika- a gyógyszeripar, élelmiszeripar,és a kozmetika ipar fejlődésével változnak. Az utóbbinál közrejátszik az éppen aktuális "divat" irányzat is.
  Az ekcéma tulajdonképpen a bőr gyulladása, amelyben a bőr hámlik, száraz, piros erősen viszket és olykor nedvedzik.
Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség, melynél a családban rendszerint van valaki aki esetleg szintén atópiás, vagy szénanáthás vagy esetleg asztmás. Tünetei az életkorral változnak, leginkább a karokon, lábon, kézen és a nyakon jelenik meg a tünet. Jellemzően a viszketés és a száraz bőr mindig jelen van ami igen megkeseríti mind a gyermek, mind a szülő életét. Az atópiás kisgyermekek gyakran allergiásak a levegőben szálló porokra vagy intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Az ilyen gyermek családjára tartós nyomás nehezedik. Ezért kell kellően kivizsgálni ezen eseteket. 
Ekcéma gyerek
Amennyiben észleli magán a fenti ekcémás tünetek bármelyikét, kérem jelentkezzen nálam vizsgálatra! 

Elérhetőség, bejelentkezés

Az allergiai laboratórium egészségpénztár elfogadóhely.

Minden típusú egészségpénztárral szerződésben állok. Kártyát nem tudok elfogadni, a vizsgálatról számlát állítok ki, minden esetben.

Telefon

Telefon

+36 20 9708 600 +36 20 9708 600
Cím Cím
Székesfehérvár, Fiskális út 65.
(Bejárat: Gyógyszertár mögötti kovácsoltvas kapu).
V. kerület, Budapest, Kossuth Lajos utca 2/b félemelet
(A rendelő gombot kell nyomni)

Fontos információ

Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegédés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

A konzultáció eredményeképpen orvosa javasolhatja a laboratóriumi vizsgálatokat.

A vizsgálatok eredményével együtt a pácienst visszaküldjük az őt küldő orvoshoz.

Fekete DIVAT

FEKETE A DIVAT, VIGYÁZAT VESZÉLYES LEHET!
Fekete divat 
Hölgyek figyelem!
 

Nemcsak az egészségünkre kell figyelni,hogy egészségesek és szépek maradjunk. Ma már arra  is ügyelni kell, hogy milyen színű anyagból készülnek a ruháink, fehérneműink. Hiába van pamutból az anyag ami a testünkhöz ér ha a súlyos ekcémát okozó fekete festékkel színezett.

Fontos arra is ügyelnünk, hogy milyen hajfestéket használunk!
A fémek után ugyanis a leggyakoribb környezeti allergén a parafeniléndiamin /PPD/ nevű festékanyag. A PPD-nek csaknem száz éve ismert allergizáló hatása, ekcémát és bőrgyulladást okoz. Ezt a súlyos ekcémát okozó anyagot a kozmetikai festékekhez használják, többek között hajfestékekben /a szőke hajfestékben is/ szempillafestékekben, szempillaspirálban, fekete szemceruzában illetve fekete szemhéjtusban is előfordul. Szennyezőanyagként az un. "fáradt olajban" is megtalálható.
Sajnos a hennát is, ami egy növényi eredetű hajfesték PPD-vel dúsítják a sötétebb szín eléréséhez. Ezért akinek ekcémát okoz a parafeniléndiamin olyan hennát vásároljon, ami PPD mentes.
Továbbá textíliák, /fehérneműk/ bőrök, gumianyagok /sportruhák/ sötét színre való festésnél is alkalmazzák a parafeniléndiamint.
A PPD okozta  ekcémás elváltozás megjelenési helye hajfestés esetén a hajas fejbőr, szempillafestéskor vagy szemfestéskor a szemhéjak gyulladása a jellemző. Ekcémát okozhat például a fekete harisnya viselése is, főleg a térdhajlatban okoz ekcémás elváltozást
Hölgyek, Nem minden a divat, fő az egészség!
Fekete ruhák