Laktózérzékenység, laktóz intolerancia vagy tejcukor érzékenység

A laktózérzékenység, laktóz intolerancia vagy más néven tejcukor érzékenység gyakorisága 15-30%.
 
A tejcukor vagy laktóz molekula egy diszacharid, ami két cukormolekula összekapcsolódásával keletkezik víz kilépése közben.
 
A laktóz vagy tejcukor intolerancia tulajdonképpen a laktóz /tejcukor/ bontásához szükséges enzimek hiánya /laktáz enzim/ vagy csökkent működése és a bakteriális emésztés zavara miatt alakul ki, vagyis NINCS CUKORBONTÁS, HANEM ERJEDÉS VAN!
 
Laktózérzékenység
 
A tejcukor lebontására alkalmas laktáz enzim szintje az életkor előrehaladtával egyre csökken. Ezért jellemző hogy a LAKTÓZ INTOLERANCIA /tejcukor érzékenység/ FELNŐTTKORBAN JELENTKEZIK.
Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus
 
Az örökletes laktóz intolerancia nagyon ritkán fordul elő. A vékonybelet érintő egyéb betegségek is kiválthatják a laktóz intoleranciát.
 
Ilyen laktózérzékenységet kiváltó betegségek pl.:
 • Lisztérzékenység
 • Crohn betegség
 • Gyomor-vagy bélfertőzések
 • Különböző antibiotikus kezelések

 

A laktózérzékenység tünetei a tejfogyasztást követően jelentkezenek:

 • hasmenés
 • haspuffadás
 • fejfájás
 • hányinger
 
A Tejcukor érzékenység genetikai szempontból lehet elsődleges vagy másodlagos:
 
 • Elsődleges (primér) laktózérzékenység, melynek hátterében a laktáz aktivitásának gátló szabályozása áll. Ennek oka az esetek 93%-ban a laktázgén szabályzó régiójában található C/T-13910 nevű poklimorfizmus.
 • Másodlagos (szerzett) tejcukor érzékenység, amely általában valamely alapbetegség (pl.gyulladásos bélbetegség, fertőzés, antibiotikum szedés) által okozott bélhámsejtkárosodás következményeként jelenik meg, és gyakran csak átmeneti.

 

Laktózérzékenység

 

A laktózérzékenység vizsgálata:

 1. Laktózérzékenységi vizsgálat kilégzési teszttel: Laboratóriumi diagnosztika laktóz intoleranciában: Jelenleg a klinikai gyakorlatban a laktózterhelés után kilélegzett levegő hidrogén mennyiségének mérését alkalmazzák. Ennek szenzitivitása és specificitása is jóval elmarad a 100 %-tól mind a klinikai tünetek, mind a laktáz aktivítást véve alapul. Hátránya még, hogy előzetes éhezést igényel, illetve, hogy a teszthez szükséges laktózterhelés /50 g/ károsítja a bélhámot, és így tönkreteheti a korábbi diéta jótékony hatását.
 2. GENETIKAI TESZT LAKTÓZINTOLERANCIA KIMUTATÁSÁRA: A genetikai vizsgálattal a laktóz intoleranciára való genetikai hajlamot vizsgáljuk, vagyis hogy a tejcukor érzékenységet kódoló gén jelen van-e a családban vagy sem. Tejcukor érzékenység genetikai vizsgálata szájnyálkahártya- törletből történik. Szájnyálkahártya -törletből sejtmintát veszünk (ebben is található a laktáz gén), ebből történik a DNS izolálás. C_/13910 C/T/polimiorfizmus. /13910 bázispár, Citozin helyett Timidin van! Ez a mutáció! A vizsgálat 5 éves kor felett mindenkinek javasolt, akinél gyomor-bél rendszeri tünetek jelentkeznek tejtermék fogyasztásakor vagy aki bizonytalan abban, hogy vannak-e tünetei, vagy aki egyszerűen csak kíváncsi rá mit örökölt szüleitől. 5 éves kor alatt gyakran jelentkező hasi tünetek /görcsök,hasmenés/ esetén a tejcukor érzékenység kizárására jön szóba a teszt elvégzése.
Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

A Mikrobiom!

mikrobiom

Már az ókori Kínban, azt tartották az orvosok: A HALÁL A BELEKBEN LAKOZIK!
MI a XXI. SZÁZADBAN JUTOTTUNK EL IDÁIG!

Mi is a Mikrobiom?

A MIKROBIOM tulajdonképpen EGY LÉTFONTOSSÁGÚ SZERVÜNK, EGY ÖKOLÓGIAI RENDSZER, olyan baktériumok gombák , archeák  /ősbaktériumok/ összessége amelyek bennünk, rajtunk,velünk élnek. SZEREPÜK:  AGYMŰKÖDÉS szabályozása, IMMUNRENDSZER szabályozása, IDEGRENDSZER szabályozása. (pl. ha stresszesek vagyunk a kóros baktrérum érzékeli a stressz hormont és fokozatosan termelődik.)

A mikrobiom hálózatot alakít ki a bélcsatornában és a bőrön. Csak a bőrön 500 különböző fajt tudtak azonosítani genetikai szekventálással. A mikrobiom olyan mint az ujjlenyomat, mennyisége állandó, egyesek szerint ez a második génállományunk.

A belekben összesen 10 trilliónyi baktérium, gomba és vírus található. Ezek alkotják többek között a bélflóra anyagát. Ma már bizonyított tény, hogy a szervezetben keletkező gyulladások többségét a bélflóra pusztulása okozza. Ha ez a mikrobiális egyensúly felborul, a megváltozott körülmények miatt a kórokozó baktériumok szaporodnak fel a bélben /rossz baktériumok/.  Ezek folyamatosan károsítják a bélfal sejtjeit, így  a bélfalnak gyengül az emésztő és tápanyagfelszívó képessége...OLVASS TOVÁBB >>>

Azért, hogy tisztában legyünk emésztésünkkel:
ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOT AJÁNLOK MINDENKINEK!  

Kérdéseivel és problémájával keressen nyugodtan!

Ne halogassa a kivizsgálást!

Tovább

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

SZÓKRATÉSZ mondta: A LEGNAGYOBB ÉRTÉK NEM AZ, HOGY ÉLÜNK, HANEM HOGY EGÉSZSÉGESEN ÉLÜNK!

Ekcéma

Ekcéma

Jaj, jaj segítség! Viszketek!

Az őszi időszakban a nemcsak a gyermekeink bőrén  jelentkeznek kiütések, hámlásos elváltozások, hanem a felnőttek testén is. Ezen elváltozások többnyire ekcémára, illetve atópiás elváltozásra utalnak.
Az ekcémás bőrbetegségek többnyire valamilyen környezeti hatás eredményeképpen jön létre. Ez a környezeti hatás lehet kontakt  irritációt kiváltó anyag /savak, lúgok, szerves oldószerek, mosószerek /,vagy valamilyen allergiás mechanizmust kiváltó anyag, amely kontaktusba kerül a bőrrel. Ezen allergének száma a technika- a gyógyszeripar, élelmiszeripar,és a kozmetika ipar fejlődésével változnak. Az utóbbinál közrejátszik az éppen aktuális "divat" irányzat is.
  Az ekcéma tulajdonképpen a bőr gyulladása, amelyben a bőr hámlik, száraz, piros erősen viszket és olykor nedvedzik.
Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség, melynél a családban rendszerint van valaki aki esetleg szintén atópiás, vagy szénanáthás vagy esetleg asztmás. Tünetei az életkorral változnak, leginkább a karokon, lábon, kézen és a nyakon jelenik meg a tünet. Jellemzően a viszketés és a száraz bőr mindig jelen van ami igen megkeseríti mind a gyermek, mind a szülő életét. Az atópiás kisgyermekek gyakran allergiásak a levegőben szálló porokra vagy intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Az ilyen gyermek családjára tartós nyomás nehezedik. Ezért kell kellően kivizsgálni ezen eseteket. 
Ekcéma gyerek
Amennyiben észleli magán a fenti ekcémás tünetek bármelyikét, kérem jelentkezzen nálam vizsgálatra! 

Elérhetőség, bejelentkezés

Az allergiai laboratórium egészségpénztár elfogadóhely.

Minden típusú egészségpénztárral szerződésben állok. Kártyát nem tudok elfogadni, a vizsgálatról számlát állítok ki, minden esetben.

Telefon

Telefon

+36 20 9708 600 +36 20 9708 600
Cím Cím
Székesfehérvár, Fiskális út 65.
(Bejárat: Gyógyszertár mögötti kovácsoltvas kapu).
V. kerület, Budapest, Kossuth Lajos utca 2/b félemelet
(A rendelő gombot kell nyomni)

Fontos információ

Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegédés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

A konzultáció eredményeképpen orvosa javasolhatja a laboratóriumi vizsgálatokat.

A vizsgálatok eredményével együtt a pácienst visszaküldjük az őt küldő orvoshoz.

Fekete DIVAT

FEKETE A DIVAT, VIGYÁZAT VESZÉLYES LEHET!
Fekete divat 
Hölgyek figyelem!
 

Nemcsak az egészségünkre kell figyelni,hogy egészségesek és szépek maradjunk. Ma már arra  is ügyelni kell, hogy milyen színű anyagból készülnek a ruháink, fehérneműink. Hiába van pamutból az anyag ami a testünkhöz ér ha a súlyos ekcémát okozó fekete festékkel színezett.

Fontos arra is ügyelnünk, hogy milyen hajfestéket használunk!
A fémek után ugyanis a leggyakoribb környezeti allergén a parafeniléndiamin /PPD/ nevű festékanyag. A PPD-nek csaknem száz éve ismert allergizáló hatása, ekcémát és bőrgyulladást okoz. Ezt a súlyos ekcémát okozó anyagot a kozmetikai festékekhez használják, többek között hajfestékekben /a szőke hajfestékben is/ szempillafestékekben, szempillaspirálban, fekete szemceruzában illetve fekete szemhéjtusban is előfordul. Szennyezőanyagként az un. "fáradt olajban" is megtalálható.
Sajnos a hennát is, ami egy növényi eredetű hajfesték PPD-vel dúsítják a sötétebb szín eléréséhez. Ezért akinek ekcémát okoz a parafeniléndiamin olyan hennát vásároljon, ami PPD mentes.
Továbbá textíliák, /fehérneműk/ bőrök, gumianyagok /sportruhák/ sötét színre való festésnél is alkalmazzák a parafeniléndiamint.
A PPD okozta  ekcémás elváltozás megjelenési helye hajfestés esetén a hajas fejbőr, szempillafestéskor vagy szemfestéskor a szemhéjak gyulladása a jellemző. Ekcémát okozhat például a fekete harisnya viselése is, főleg a térdhajlatban okoz ekcémás elváltozást
Hölgyek, Nem minden a divat, fő az egészség!
Fekete ruhák