A kilégzési teszt /UBT/ a gyomorbaktérium /HELICOBACTER PYLORI/ kimutatására szolgál.

A Helicobacter Pylori a leggyakoribb emberi fertőzés. A kórkép kialakulása és a fertőzés között sokszor hosszú évek, évtizedek is eltelhetnek.

 

helicobacter teszt

 
A Helicobacter Pylori teszt célja:
A  vizsgálati eljárás azt a célt szolgálja,  hogy a gyomor kóros állapotait okozó Helicobacter pylorit, ismételt tükrözéses vizsgálat nélkül kimutassuk vagy jelenlétét kizárjuk. Jelen ismereteink szerint ez a baktérium tehető felelőssé a nyombél-és a gyomorfekély, valamint a GYOMOR RÁKOS elváltozásainak többségéért. Ha a baktérium jelenléte kimutatható, akkor a gyomorpanaszoktól függően, friss gyomortükrözési lelet birtokában gyógyszeres kezeléssel megoldható a probléma.

 

A Helycobacter Pylori fertőzöttség tünetei:
Szerteágazó gyomorpanaszok:

 • émelygés,
 • gyomorégés,
 • gyomorszáj táji nyomás érzés, valamint
 • "fekély" jellegű panaszok, úgy mint: éhség, fájdalom, amit kezdetben az evés szüntet, de később állandósul.

Mindenkinél másképpen jelentkeznek a szerteágazó panaszok.

FIGYELEM!!! A HELICOBACTER POYLORI fertőzöttségből könnyen kialakulhat rákos megbetegedés. Gyomorrák megelőzésére ajánlott vizsgálat!

 

A Helicobacter vizsgálat menete:

 • Először egy zacskóba kell fújni levegőt, amit 0 perces fújásnak nevezünk.
 • Ezután jelölt karbamidot (C13 Urea tabletta) viszünk be a szervezetbe savas folyadékkal, általában almalével, amit a Helicobacter Pylori elbont.
 • 30 perccel később újra egy zacskóba kell belefújni a levegőt, és ezután történik a mérés és kiértékelés.

A helicobacter vizsgálat non invazív (nem belső), a beteg által kilégzett levegőből állapítható meg a gyomorban lévő élő Helicobacter Pylori jelenléte.

Csecsemők és kismamák is vizsgálhatók az első trimeszterben is, nincs mellékhatás, nincs szövődmény.

 

Fontos információk a Helicobacter viszgálat előtt:

 • A viszgálat éhgyomorra kell, hogy történjen, de vizet lehet inni előtte.
 • Fogat lehet mosni a vizsgálat előtt.
 • Nem vizsgálható aki 6 héten belül bármilyen antibiotikumot szedett. (Mert ekkor a HP funkciója gyengül.)
 • Nem viszgálható a páciens ha a páciens protonpumpa gátlót vagy H2 receptor blokkolót szed. (Helyi savmegkötő tablettát szedhet a páciens.)

 

A teszt 99 % -os megbízhatóságú (specificitás és szenzitivitás)!

Helicibacter pylori egy Gram negativ bactérium. A mikrobiológia régen ismerte ( Campylobacter pylori néven ) Arra azonban, hogy milyen betegséget okoz csak 1980- as évek elején egy ausztrál patológus Robin Warren és egy belgyógyász Berry Marshall vizsgálatai révén vált ismertté. A két tudós ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott 2005- ben.

A Helicobacter pylori 2002- ben bekerült a rákot okozó kórokozók sorába!

Az ember az életének bármely szakaszában megfertőződhet Helicobacter pylori baktériummal.

A kórokozó a földben évekig inaktív formában életképes marad. A földbe emberi ürülékkel kerül. ( emésztőgödrök, stb)

Az ember szervezetébe szájon át kerül a baktérium ( nem kellően tisztított zöldséggel, folyóvíz és angol WC hiánya,elégtelen személyi higiénia, um. nem megfelelő kéz-, és körömtisztítás, valamint közös fogkefe-, törölköző-, ágynemű használata révén )

Magyarországon a fertőzöttség a Dunántúlon a nyugat- európai átlagot mutatja (10-30%) , a Duna vonalátol keletre magasabb a fertőzöttség aránya, néhány régióban a Tiszántúlon eléri a 70%-ot is.

Bejutva a szervezetbe, a kórokozó megtelepszik a gyomorfalat védő nyákrétegben ott megfelelő a környezet a szaporodásához, telepképzéséhez. Ezekből a telepekből indulva, fehérjebontó enzimei-, valamint spirális mozgása révén, „fúrja bele magát” a nyálkahártyába és teszi tönkre az ott található sejteket, szöveteket.

Így okoz enyhébb esetben akut-, majd krónikus gyomornyálkahártya gyulladást, súlyosabb esetben fekélybetegséget. Azonban a fertőzöttség hosszú fennállása során, a kórokozó súlyos, akár a teljes gyomornyálkahártyát érintő krónikus sorvadásos gyulladást ( u.n. idült atrófiás gyulladást ) idézhet elő. Ez az állapot a fordulópont az esetleges későbbi gyomorrák kialakulásában, mert ekkor a szövetek felszínén kialakuló sérülések lehetővé teszik olyan sejtek megtapadását , amelyek nem oda valók. Ezek a sejtek a vékonybelekből kerülhetnek vissza a gyomorba, létrehozva ott az u.n intestinalis metaplasiát, amely állapot a gyomorrák kialakulásának a „ közvetlen előszobája”. Sajnos nem lehet tudni, hogy ez a stádium mikor válik rákká. Ezért állandó gyakori, protokoll szerinti orvosi ellenőrzést igényel ez az állapot ( gyomortükrözés ), hogy korai-, műthető stádiumban felfedezésre kerülhessen az esetleges rosszindulatú elváltozás.

A tünetmentes fertőzöttség, és/ vagy a HP okozta, már kialakult betegségek megállapítására, több vizsgálati módszer áll rendelkezésre. A vizsgálat módját legjobb, ha szakember, gasztroenterológus szakorvos dönti el.

A vizsgálati lehetőségek két csoportra oszthatóak. Vannak az úgynevezett invazív , azaz a szervezetbe történő behatolás kapcsán végezhető beavatkozás ( u.m, gyomortükrözés , szövetminta vétel ). Ezt a módszert a súlyos tüneteket mutató pácienseknél szükséges alkalmazni, a gyomorban levő elváltozás makro-, és mikroszkópos diagnosztizálására. A súlyos, úgynevezett alarm tünetek, az evésre nem múló, esetleg evés után súlyosbodó fájdalom, hányás, esetleg kávézacc szerü avagy friss vér tartalommal, valamint fogyás. De az 50 év feletti életkor, enyhébb panaszokkal is invazív diagnosztika elvégzését teszi szükségessé.

Non invazív, azaz a szervezet számára nem megterhelő módon, kilégzési teszttel, lehet vizsgálni/ szűrni fiatal életkorban, enyhe tünetekkel jelentkező pácienseket, a HP fertőzöttség gyanúja esetén, valamint a bármilyen diagnosztikával bizonyított fertőzöttség gyógyítására alkalmazott gyógyszeres kezelés hatásosságát is így lehet ellenőrizni.

Bizonyos esetekben, ha a családban egyenes ági rokonok körében súlyos betegségek derülnek ki, ( nem kizárólag gyomor-bélrendszeri betegségek) , szükséges szűrni a családban együtt élő embereket is. Ilyenkor is alkalmazható a páciens számára nem megterhelő vizsgálat, a kilégzési teszt. Bizonyos allergiás, vagy bőrgyógyászati elváltozások esetén, az úgynevezett gócvizsgálatok körében is ideális lehet, a kilégzési teszt elvégzése.

 

COVID-19 Teszt

Tavaszi ébredés!

Tavaszi allergia

A szénanáthások számára a tavasz első hírnöke sajnos nem a hóvirág, hanem a mogyoró és az éger pollenje.
Már a késő téli melegebb napokon előjönnek az első allergiás panaszok, amelyet sokan megfázásnak tulajdonítanak. de nem az, valójában allergia. Az érintettek legtöbbje tudja mikor van az "allergiaszezonja", így előre fel tud készülni ezekre a kellemetlen tünetekre. Egyes növények pollenjei kémiai szerkezetükben nagy hasonlóságot mutatnak bizonyos élelmiszerekkel és fogyasztásuk felerősítheti az allergiás reakciókat. Ilyen esetben érdemes figyelembe venni az úgynevezett "keresztreakciókat", és tisztázni, hogy ez pollenallergia-e, vagy ételallergia.

Tovább

Szénanátha szezon

Szénanátha szezonTalálkozás az első tavaszi napsugarakkal sok embernél allergiás tüneteket vált ki. A nátharohamok ismétlődése évről évre ugyanabban az időszakban a szénanátha kórisméjét feltételezik. A betegek szemei gyulladtakká válnak, tüsszög, orra folyik és bedugul, nyálkahártyái viszketnek, fáj a feje. Kezdődik hát az allergia szezon! 
Márciustól május elejéig főként a fák virágpora okozza a tüneteket.
A nyírfa, az égerfa, a kőris a platán, a fűzfa, a diófa és a mogyorófa virágzik ilyenkor. Ezeknek a fáknak a pollenjei /virágpora/ vált ki leggyakrabban szénanáthás tüneteket. A nyár kezdetével a pázsitfüvek pollenjei okoznak allergiás tüneteket, melyeket még súlyosbít  a gabonafélékkel fennálló keresztreakciók is!

Ne halogassa a kivizsgálást!

Tovább

Ekcéma

Ekcéma

Jaj, jaj segítség! Viszketek!

Az őszi időszakban a nemcsak a gyermekeink bőrén  jelentkeznek kiütések, hámlásos elváltozások, hanem a felnőttek testén is. Ezen elváltozások többnyire ekcémára, illetve atópiás elváltozásra utalnak.
Az ekcémás bőrbetegségek többnyire valamilyen környezeti hatás eredményeképpen jön létre. Ez a környezeti hatás lehet kontakt  irritációt kiváltó anyag /savak, lúgok, szerves oldószerek, mosószerek /,vagy valamilyen allergiás mechanizmust kiváltó anyag, amely kontaktusba kerül a bőrrel. Ezen allergének száma a technika- a gyógyszeripar, élelmiszeripar,és a kozmetika ipar fejlődésével változnak. Az utóbbinál közrejátszik az éppen aktuális "divat" irányzat is.
  Az ekcéma tulajdonképpen a bőr gyulladása, amelyben a bőr hámlik, száraz, piros erősen viszket és olykor nedvedzik.
Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség, melynél a családban rendszerint van valaki aki esetleg szintén atópiás, vagy szénanáthás vagy esetleg asztmás. Tünetei az életkorral változnak, leginkább a karokon, lábon, kézen és a nyakon jelenik meg a tünet. Jellemzően a viszketés és a száraz bőr mindig jelen van ami igen megkeseríti mind a gyermek, mind a szülő életét. Az atópiás kisgyermekek gyakran allergiásak a levegőben szálló porokra vagy intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Az ilyen gyermek családjára tartós nyomás nehezedik. Ezért kell kellően kivizsgálni ezen eseteket. 
Ekcéma gyerek
Amennyiben észleli magán a fenti ekcémás tünetek bármelyikét, kérem jelentkezzen nálam vizsgálatra! 

Elérhetőség, bejelentkezés

Az allergiai laboratórium egészségpénztár elfogadóhely.

Minden típusú egészségpénztárral szerződésben állok. Kártyát nem tudok elfogadni, a vizsgálatról számlát állítok ki, minden esetben.

Telefon

Telefon

+36 20 9708 600 +36 20 9708 600
Cím Cím
Székesfehérvár, Fiskális út 65.
(Bejárat: Gyógyszertár mögötti kovácsoltvas kapu).
V. kerület, Budapest, Kossuth Lajos utca 2/b félemelet
(A rendelő gombot kell nyomni)

Fontos információ

Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegédés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

A konzultáció eredményeképpen orvosa javasolhatja a laboratóriumi vizsgálatokat.

A vizsgálatok eredményével együtt a pácienst visszaküldjük az őt küldő orvoshoz.