Allergiavizsgálat

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, Orvosdiagnosztikai laboratóriumi (OLKD) szakán végeztem analitikusként.

A Fejér Megyei Szent György Kórház Bőrgyógyászati Osztálya Immunológiai és Allergológiai Laboratóriumának vezető analítikusaként igen gyakran találkoztam különböző allergiás elváltozásokkal.

Több, mint 20 éve foglalkozom intenzívebben allergia vizsgálatokkal, ezen belül fogászati - fémallergia kimtatásával is. Ez idő tájt nyitottam meg Székesfehérváron az első laboratóriumomat, ahol kontakt bőrallergia, fogászati allergia (fémallergia), pollenallergia (inhalatív specifikus IgE),  ételallergia (nutritív specifikus IgE),  továbbá ételintolerancia vizsgálatokat végeztem.

Mivel egyre több budapesti, illetve Pest környéki fogorvos küldött hozzám pácienseket Székesfehérvárra, úgy gondoltuk, helyes lenne nyitnom egy laboratóriumot a fővárosban is. Lassan 10 éve működik a budapesti laboratóriumom.

A vizsgálatok széles skáláját tudom elvégezni mindkét helyen mind fogászati, mind egyéb allergiák esetében.

Mind szakemberként, mind páciensként tudom, a különböző allergiák, túlérzékenységek mennyire meg tudják keseríteni az ember mindennapjait.

Csak egy kis időt és pénzt kell rászánnunk, hogy megszabaduljunk ezektől a problémáktól örökre!

Az allergia nem szüntethető meg, de az allergia okozta tünetek igen, ha megtudjuk, mik okozták ezeket a problémákat!

Egy ma elvégzett allergiavizsgálat a jövőben életet is menthet!

Fontosak tartom az allergiás betegek megfelelő tájékoztatását, ezért rendszeresen jelennek meg cikkeim ebben a témában.

 

Fehérvár közéleti hetilap
Fejér Megyei Hírlap
2013 tavaszán az RTL Klub "Pollenekről" riportjában szerpeltem.

 

Tudományos munkákban való részvétel:

 1. Gyógyszerallergia kimutatása LTT módszerrel /1988./
 2. Fejér Megyei Kórház szakdolgozói pályázat I.helyezési díj / 1991/
 3. Magyar Fogorvos X. évf. 2002/1. SOTE Fogpótlástani Klinika. A gyakorlatban alkalmazott fogászati fémötvözete összetétele - Dr.Kivovics P., Dr. Jáhn M., Dr.Sajgó P., Dr. Bán A., Szoboszlai Istvánné
 4. Az MFE Fogpótlástani Társaságának XIV, Kongresszusa. /2002/ - Fogászati Kontaktallergén vizsgálatok - Dr. Kivovics P., Dr.Jáhn., Dr. Sajgó P.,Szoboszlai Istvánné 
 5. II. Ételintolerancia Szimpózium Ételintolerancia az új népbetegség ? 2011. szeptember - Ételintolerancia szerepe gyermekkori bőrpanaszokban - Szoboszlai Istvánné 
 6. Magyar Dermatológiai Társulat - 84. Nagygyűlése 2011. december - Szakdolgozói Szekció - A Lanolinról
 7. A fogászati allergiákban kapott epicután teszt eredményeinek összehasonlítása két vizsgálati helyen. - Prof. Dr.Baló J. Mátyás, Szoboszlai Istvánné. A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság 43. Kongresszusa

2011-ben megkaptam a VOSZ-tól a Fejér Megye 2011. Év analítikusa díját

2011. év Fejér Megye Év analítikusa

Szakmai munkahelyeim: 

 • Székesfehérvár Szent György Kórház, Bőrgyógyászati Osztály - Immunológiai, Allergológiai Laboratórium

Magánpraxisban szakmai munkát az alábbi helyeken végeztem:

 • Székesfehérvár: Bőrgyógyászati Speciális Laboratórium
 • Székesfehérvár: Regia Dermatológia 2005 Kft.
 • Budapest: Semmelweis Egyetem FOK Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet Intézet
 • Budapest: Bőrgyógyászati és Fogászati Allergológiai Laboratórium
A jelenlegi magántevékenységem folyamatos.

Ekcéma

Ekcéma

Jaj, jaj segítség! Viszketek!

Az őszi időszakban a nemcsak a gyermekeink bőrén  jelentkeznek kiütések, hámlásos elváltozások, hanem a felnőttek testén is. Ezen elváltozások többnyire ekcémára, illetve atópiás elváltozásra utalnak.
Az ekcémás bőrbetegségek többnyire valamilyen környezeti hatás eredményeképpen jön létre. Ez a környezeti hatás lehet kontakt  irritációt kiváltó anyag /savak, lúgok, szerves oldószerek, mosószerek /,vagy valamilyen allergiás mechanizmust kiváltó anyag, amely kontaktusba kerül a bőrrel. Ezen allergének száma a technika- a gyógyszeripar, élelmiszeripar,és a kozmetika ipar fejlődésével változnak. Az utóbbinál közrejátszik az éppen aktuális "divat" irányzat is.
  Az ekcéma tulajdonképpen a bőr gyulladása, amelyben a bőr hámlik, száraz, piros erősen viszket és olykor nedvedzik.
Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség, melynél a családban rendszerint van valaki aki esetleg szintén atópiás, vagy szénanáthás vagy esetleg asztmás. Tünetei az életkorral változnak, leginkább a karokon, lábon, kézen és a nyakon jelenik meg a tünet. Jellemzően a viszketés és a száraz bőr mindig jelen van ami igen megkeseríti mind a gyermek, mind a szülő életét. Az atópiás kisgyermekek gyakran allergiásak a levegőben szálló porokra vagy intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Az ilyen gyermek családjára tartós nyomás nehezedik. Ezért kell kellően kivizsgálni ezen eseteket. 
Ekcéma gyerek
Amennyiben észleli magán a fenti ekcémás tünetek bármelyikét, kérem jelentkezzen nálam vizsgálatra! 

Fekete DIVAT

FEKETE A DIVAT, VIGYÁZAT VESZÉLYES LEHET!
Fekete divat 
Hölgyek figyelem!
 

Nemcsak az egészségünkre kell figyelni,hogy egészségesek és szépek maradjunk. Ma már arra  is ügyelni kell, hogy milyen színű anyagból készülnek a ruháink, fehérneműink. Hiába van pamutból az anyag ami a testünkhöz ér ha a súlyos ekcémát okozó fekete festékkel színezett.

Fontos arra is ügyelnünk, hogy milyen hajfestéket használunk!
A fémek után ugyanis a leggyakoribb környezeti allergén a parafeniléndiamin /PPD/ nevű festékanyag. A PPD-nek csaknem száz éve ismert allergizáló hatása, ekcémát és bőrgyulladást okoz. Ezt a súlyos ekcémát okozó anyagot a kozmetikai festékekhez használják, többek között hajfestékekben /a szőke hajfestékben is/ szempillafestékekben, szempillaspirálban, fekete szemceruzában illetve fekete szemhéjtusban is előfordul. Szennyezőanyagként az un. "fáradt olajban" is megtalálható.
Sajnos a hennát is, ami egy növényi eredetű hajfesték PPD-vel dúsítják a sötétebb szín eléréséhez. Ezért akinek ekcémát okoz a parafeniléndiamin olyan hennát vásároljon, ami PPD mentes.
Továbbá textíliák, /fehérneműk/ bőrök, gumianyagok /sportruhák/ sötét színre való festésnél is alkalmazzák a parafeniléndiamint.
A PPD okozta  ekcémás elváltozás megjelenési helye hajfestés esetén a hajas fejbőr, szempillafestéskor vagy szemfestéskor a szemhéjak gyulladása a jellemző. Ekcémát okozhat például a fekete harisnya viselése is, főleg a térdhajlatban okoz ekcémás elváltozást
Hölgyek, Nem minden a divat, fő az egészség!
Fekete ruhák

Elérhetőség, bejelentkezés

Az allergiai laboratórium egészségpénztár elfogadóhely.

Minden típusú egészségpénztárral szerződésben állok. Kártyát nem tudok elfogadni, a vizsgálatról számlát állítok ki, minden esetben.

Telefon

Telefon

+36 20 9708 600 +36 20 9708 600
Cím Cím
Székesfehérvár, Fiskális út 65.
(Bejárat: Gyógyszertár mögötti kovácsoltvas kapu).
V. kerület, Budapest, Kossuth Lajos utca 2/b félemelet
(A rendelő gombot kell nyomni)

Fontos információ

Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegédés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

A konzultáció eredményeképpen orvosa javasolhatja a laboratóriumi vizsgálatokat.

A vizsgálatok eredményével együtt a pácienst visszaküldjük az őt küldő orvoshoz.