Az ételintolerancia krónikus érzékenységet jelent bizonyos élelmiszerekre, amely az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából alakul ki!

Ismert tény, hogy az ételintoleranciában szenvedő, IBS betegek tüneteiben jelentőst csökkenést hozhat, ha az ételintoleranciát okozó ételek kikerülnek étrendjükből, ezért javasoljuk, hogy minél előbb végeztessen ételintolerancia vizsgálatot!

 

Ételintolerancia

 

A tünetek az ételintoleranciát kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel - akár még napokkal később is - jelentkeznek. Ezen betegek panaszai az egyébként negatív leletek ellenére sem szűnnek meg, ilyenkor érdemes ételintoleranciára gyanakodni és az ételintolerancia tesztet elvégezni.

 

Az ételintolerancia tünetei lehetnek:

 • Bélproblémák (gyulladás, hasmenés, székrekedés)
 • Bőrproblémák
 • Ekcéma, endogén ekcéma
 • Atópia
 • Emésztési zavarok (puffadás)
 • Hasi fájdalmak
 • Álmatlanság
 • Izületi gyulladás és izületi fájdalmak
 • Krónikus fejfájás
 • Krónikus légzőszervi tünetek (asztmás légzés, hörghurut, állandó köhögés)
 • Migrén
 • Menstruációs problémák
 • Súlyproblémák (pf. kóros túlsúly)
 • Szívdobogás érzés
 • Hyperaktivitás
 • Autizmus

Az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé. A tünetek sokszor csak napokkal-hetekkel az étel elfogyasztása után mutatkoznak, sok esetben csak a rendszeres fogyasztás következtében alakulnak ki.

A tünetek közös jellemzői, hogy lassan alakulnak ki, rendszertelenül térnek vissza és mögöttük semmilyen, a klasszikus diagnosztikai vizsgálatokkal (labor, röntgen, ultrahang, CT, MRI) kimutatható elváltozás nincs.

A gyermekek ételintolerancia eredménye alapján a beállított étrend (krónikus bőrtünetek, hasi panaszok, hyperaktivitás) hatásosan javít az állapotukon. A dietetikus szakember segítségével végzett több hónapos diéta után jelentős része fokozatosan visszavezethető a mindennapi étrendbe.

Az ételintolerancia kezelése

Az ételintolerancia kezelése az érzékenységet okozó étel elhagyása az étrendből, azonban ügyelni kell arra, hogy az elhagyott ételben található fontos tápanyagokat más módon pótoljuk és elkerüljük a hiányos táplálkozást. Az adott ételintolerancia nem tart a beteg élete végéig. Ha az érzékenységet kiváltó étel hosszabb ideig nem fogyasztják, akkor a szervezet képes lehet kisebb mennyiségben ismét tolerálni azt. A diéta átalakításánál minden esetben ajánlott dietetikus vagy más szakember tanácsát kikérni.

Az ételintolerancia alatt csak az élelmiszerek fehérje komponenseivel szemben a szervezetben képződött immun gamma globulin (IgG) által mediált, és rendszerint diffuz tüneteket produkáló kórokot értjük.

Amíg a hagyományos ételallergia többé-kevésbé egységes pathomechanizmusu folyamatokat takar (IgE termelődés, hisztamin felszabadulás és a következményes, gyors fiziológiai reakciók) addig, az ételintolerancia vagy másképpen nem – IgE mediált allergiás reakció elnevezés számos, egymástól a pathogenesisben, a tünetekben különböző kórállapotot takar. Igy az ételintolerancia gyüjtőfogalom alatt tárgyalják a különféle szénhidrát anyagcserezavarokat (laktóz, fruktóz, sorbitol intolerancia) az autoimmun hátterü cöliákiát, de ide sorolják pld. a különféle élelmiszer tartósitószerek által kiváltott, nem IgE mediált tüneteket is.

Mi az ételintolerancia alatt CSAK az élelmiszerek fehérje komponenseivel szemben a szervezetben képződött immun gammaglobulin (IgG által mediált) és rendszerint diffúz tüneteket produkáló kórokot értjük.

Az ételintolerancia előzménye a (vékony)bél bármilyen okból történő károsodása és a következményes felszivódási zavar. A vékonybél károsodás okai sokfélék lehetnek (vírus/baktérium fertőzés, elhúzódó antibiotikum kezelés, egyéb gyulladásos bélbetegségek). A bélkárosodás következményeként az éppen elfogyasztott táplálék egyes fehérje komponensei még a teljes megemésztődés előtt átjutnak a bélfalon és a keringésbe kerülnek. Itt velük szemben normális immunválasz fejlődik ki, melynek eredményeképpen az adott táplálék egy fehérje komponensével, mint antigénnel szemben termelődött táplálék specifikus IgG jelenik meg a vérben. Amennyiben egy későbbi, hasonló bélkárosodás során ugyanaz az antigén jut be a keringésbe, a már ottlevő IgG molekulákkal kapcsolódva immun komplexek alakulnak ki. Az immun komplexek a különféle szövetekben felhalmozódva aktiválják a komplement rendszert és megkezdődik a (PMN) leukociák akkumulációja, mely végső soron a cytokin rendszer egyes komponenseinek közvetítésével – a szövetek akut gyulladásához vezet. A gyulladásos folyamat – sok, további áttéten manifesztálódó – eredménye pedig a (diffúz) panaszok megjelenése. Ez a mechanizmus értelemszerüen magyarázatot ad a specifikus IgG által jelzett táplálék megvonásával elérhető tünet javulásra (az antigén komponens elhagyásával) az immunkomplexek koncentrációja a tüneteket előidőző szint alá csökken.

A tünetek közös jellemzői, hogy lassan alakulnak ki, rendszertelenül térnek vissza, és mögöttük semmilyen, a klasszikus diagnosztikai vizsgálatokkal (labor, röntgen, ultrahang, CT, MR) kimutatható elváltozás nincs. A leggyakoribban az emésztőszervi elváltozások, de sürün találkoznak az orvosok bőrtünetekkel, ekcémával, kiütésekkel, atópiás dermatitisszel, migrénszerü fejfájással, pollen allergiára emlékeztető, de nem pollen okozta náthával, továbbá idegrendszeri tünetekkel, álmatlansággal és depresszióval is. Az utóbbi időben megjelent néhány újabb allergén: a sör komponensei, (sörélesztő, árpa, maláta) a fogyasztószerekben is alkalmazott Alga Wakame, vagy a tenger gyümölcsei (rákok, csigák, kagylók). Bizonyos ételekre viszont alig mutatható ki ételintolerancia itt elsősorban – a nemzetközi tapasztalatokkal megegyezően – a vörös húsokat említjük.

Az elmúlt években talán nem meglepő módon az ételintolerancia vizsgálatot kérők 87 %-a 25 évnél idősebb nő volt. Az ételintolerancia iránt a legjelentősebb érdeklődés az egészség tudatos hölgyek körében volt megfigyelhető, ezek a páciensek – nagy részben édesanyák – hozták a gyermekeiket is ételintolerancia vizsgálatra.

A már egy-másfél éves kortól elvégezhető vizsgálatot a tünetek nagyon széles köre esetén javasolják elvégezni akkor, ha az előzetesen az orvos által elvégzett diagnosztikai vizsgálatok más, csak gyógyszerekkel kezelhető kórkép jelenlétét kizárták. A visszajelzések szerint is az étrend változtatás eredményeképpen a gyermekek 95%-ának állapota javult oly annyira, hogy 70 %-kuk panaszmentessé vált.

A gyermekeknél az ételintolerancia jelenlétére utalnak a bőrtünetek (csalánkiütés, ekcéma, a visszatérő emésztőszervi panaszok, hasgörcs, hasmenés, étvágytalanság) makacs hurut, aszthma, a súlyfejlődés elmaradása, további bizonyos viselkedési panaszok (hyperaktivitás, figyelemzavar). A fenti panaszok gyakran kombinációban is előfordulnak.

A pikkelysömörös / psoriasisos nőbetegeknél fontos lenne az ételintolerancia kivizsgálása, a diéta betartása, ugyanis a nemzetközi adatok alapján a leánygyermekeik 87 %-ban érintettek lehetnek a cöliákiára.

Az IBS (irritábilis bélszindróma) szintén nagyon gyakori betegség, pontos okai nem ismertek, de a stresszen és a hormonális hatásokon túl – a fogyasztott táplálékok is közrejátszanak a tünetek erősödésében vagy gyengülésében.

 

Az ételintolerancia nem veszélyes betegség! Azonban az élelmiszerekre kialakuló érzékenység nagyon kellemetlen tüneteket okozhat és nagymértékben ronthatja a beteg életmínőségét.

Az ételintolerancia súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. Többnyire az emésztőenzimek alulműködése okozza a panaszt.

Gyermekek esetében különösen fontos az ételintolerancia meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is megszűntethető, úgymond „kinövi a gyerek”.

 

Lehetséges Intoleranciák: 

A leggyakoribb a laktóz intolerancia, ilyenkor a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzim hiányzik, vagy csak kismennyiségben van jelen a szervezetben. A tejcukor érzékenység (laktóz) puffadást, alhasi fájdalmat és gyakran hasmenést okoz ha a beteg tejet fogyaszt.

Gyakori még a glutén intolerancia (cöliákia) amit magyarul lisztérzékenységnek hivnak. A lisztérzékenység autoimmun betegség, mely genetikailag hajlamos emberekben a glutén fogyasztás következtében alakul ki. A glutén a buzában, árpában és a zabban található fehérje, innen is ered a lisztérzékenység szó is. A betegség a vékonybelet érinti a cöliákiában szenvedők esetében az ételben levő glutén rongálja a bélfalat, vékonybél gyulladást és károsodást okoz. Ennek következtében az ételek emésztése és megfelelő felszivódása akadályozottá válik. A folyamat eredménye lényegében egy krónikus rosszul tápláltság, kalória- valamint az alapvető tápanyagok – mint fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok hiánya léphet fel. A klasszikus ételintolerancia ételeken túl felnőtteknél súlyvesztéshez, a gyerekeknél pedig növekedési rendellenességet észlelhetők a nem megfelelő tápanyag felszivódás következtében. Újabb feltételezések szerint a glutén intolerancia kapcsolatba hozható bizonyos májbetegségekkel, bőrgyulladásokkal, I-es típusú cukorbetegséggel és akár a terméketlenséggel is.

Az alkohol intolerancia az alkoholbontó aldehid dehydrogenaz enzim hiányából ered. A betegnél már kis mennyiségü alkohol fogyasztása is rosszulléthez vezethet. A fruktóz intolerancia a fruktóz metabolizmus ritka genetikai rendellenessége, melyett a glükozzá alakításban résztvevő aldoláz B nevü enzim hiánya okozza.

Az élesztő intolerancia tünetei lehetnek fejfájás, légzési nehézség, alhasi görcsök, bőrproblémák és a hirtelen hangulatváltozások.

 

 

Az ételintolerancia lehetséges tünetei:

(Az alább felsorolt tüneteket nem csak ételintolerancia okozhatja, egyéb megbetegedés is lehet ezért javasoljuk, hogy a tünetek megjelenésekor forduljon orvosához!)

Ekcéma

Ekcéma a kézen

Az ekcéma többnyire a környezeti hatások eredményeként kialakuló bőrbetegség, ma már civilizációs megbetegedések közé sorolható.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Csalánkiütés 

Csalánkiütés a bőrőn

A csalán enyhe, mindennapos bőrjelenség. Legtöbbször pír,viszketés a bőrön, később, gyűrűs alakban terjedő, a bőrből enyhén kiemelkedő kiütés jellemzi.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Atópia (Atópiás dermatitisz)

Atópiás dermatitisz kisgyermeken

A megbetegedés örökletes hajlamon alapul,a betegek magas IgE immunglobulin szintjét is az immunglobulin termelését gátló faktorok örökletes zavarának tartják.

Vizsgálati típusok:

Száj körüli ekcéma

Csalánkiütés a bőrőn

Az ekcéma többnyire a környezeti hatások eredményeként kialakuló bőrbetegség, ma már civilizációs megbetegedések közé sorolható.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Emésztőrendszeri tünetek 

Emésztőrendszeri zavarok

Gyomortáji fájdalom, hasi puffadás, görcsök, hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés, kóros elhizás.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Központi idegrendszeri tünetek 

Emésztőrendszeri zavarok

Fejfájás, migrén, csökkent koncentrációképesség, hangulati és viselkedésbeli változások, depresszió, szorongás, fáradtság, GYERMEKEKNÉL HYPERAKTIVITÁS és TANULÁSI NEHÉZSÉGEK, AUTIZMUS

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Váz és izomrendszeri tünetek 

Váz és izomrendszeri tünetek

Izületi fájdalmak, ízületi gyulladás és gyengeség

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Légzőszervi tünetek 

Légzőszervi tünetek

Orrfolyás, orrnyálkahártya gyulladás, orrmelléküreg –gyulladás, asztma, fulladás.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

A Mikrobiom!

mikrobiom

Már az ókori Kínban, azt tartották az orvosok: A HALÁL A BELEKBEN LAKOZIK!
MI a XXI. SZÁZADBAN JUTOTTUNK EL IDÁIG!

Mi is a Mikrobiom?

A MIKROBIOM tulajdonképpen EGY LÉTFONTOSSÁGÚ SZERVÜNK, EGY ÖKOLÓGIAI RENDSZER, olyan baktériumok gombák , archeák  /ősbaktériumok/ összessége amelyek bennünk, rajtunk,velünk élnek. SZEREPÜK:  AGYMŰKÖDÉS szabályozása, IMMUNRENDSZER szabályozása, IDEGRENDSZER szabályozása. (pl. ha stresszesek vagyunk a kóros baktrérum érzékeli a stressz hormont és fokozatosan termelődik.)

A mikrobiom hálózatot alakít ki a bélcsatornában és a bőrön. Csak a bőrön 500 különböző fajt tudtak azonosítani genetikai szekventálással. A mikrobiom olyan mint az ujjlenyomat, mennyisége állandó, egyesek szerint ez a második génállományunk.

A belekben összesen 10 trilliónyi baktérium, gomba és vírus található. Ezek alkotják többek között a bélflóra anyagát. Ma már bizonyított tény, hogy a szervezetben keletkező gyulladások többségét a bélflóra pusztulása okozza. Ha ez a mikrobiális egyensúly felborul, a megváltozott körülmények miatt a kórokozó baktériumok szaporodnak fel a bélben /rossz baktériumok/.  Ezek folyamatosan károsítják a bélfal sejtjeit, így  a bélfalnak gyengül az emésztő és tápanyagfelszívó képessége...OLVASS TOVÁBB >>>

Azért, hogy tisztában legyünk emésztésünkkel:
ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOT AJÁNLOK MINDENKINEK!  

Kérdéseivel és problémájával keressen nyugodtan!

Ne halogassa a kivizsgálást!

Tovább

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

SZÓKRATÉSZ mondta: A LEGNAGYOBB ÉRTÉK NEM AZ, HOGY ÉLÜNK, HANEM HOGY EGÉSZSÉGESEN ÉLÜNK!

Ekcéma

Ekcéma

Jaj, jaj segítség! Viszketek!

Az őszi időszakban a nemcsak a gyermekeink bőrén  jelentkeznek kiütések, hámlásos elváltozások, hanem a felnőttek testén is. Ezen elváltozások többnyire ekcémára, illetve atópiás elváltozásra utalnak.
Az ekcémás bőrbetegségek többnyire valamilyen környezeti hatás eredményeképpen jön létre. Ez a környezeti hatás lehet kontakt  irritációt kiváltó anyag /savak, lúgok, szerves oldószerek, mosószerek /,vagy valamilyen allergiás mechanizmust kiváltó anyag, amely kontaktusba kerül a bőrrel. Ezen allergének száma a technika- a gyógyszeripar, élelmiszeripar,és a kozmetika ipar fejlődésével változnak. Az utóbbinál közrejátszik az éppen aktuális "divat" irányzat is.
  Az ekcéma tulajdonképpen a bőr gyulladása, amelyben a bőr hámlik, száraz, piros erősen viszket és olykor nedvedzik.
Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség, melynél a családban rendszerint van valaki aki esetleg szintén atópiás, vagy szénanáthás vagy esetleg asztmás. Tünetei az életkorral változnak, leginkább a karokon, lábon, kézen és a nyakon jelenik meg a tünet. Jellemzően a viszketés és a száraz bőr mindig jelen van ami igen megkeseríti mind a gyermek, mind a szülő életét. Az atópiás kisgyermekek gyakran allergiásak a levegőben szálló porokra vagy intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Az ilyen gyermek családjára tartós nyomás nehezedik. Ezért kell kellően kivizsgálni ezen eseteket. 
Ekcéma gyerek
Amennyiben észleli magán a fenti ekcémás tünetek bármelyikét, kérem jelentkezzen nálam vizsgálatra! 

Elérhetőség, bejelentkezés

Az allergiai laboratórium egészségpénztár elfogadóhely.

Minden típusú egészségpénztárral szerződésben állok. Kártyát nem tudok elfogadni, a vizsgálatról számlát állítok ki, minden esetben.

Telefon

Telefon

+36 20 9708 600 +36 20 9708 600
Cím Cím
Székesfehérvár, Fiskális út 65.
(Bejárat: Gyógyszertár mögötti kovácsoltvas kapu).
V. kerület, Budapest, Kossuth Lajos utca 2/b félemelet
(A rendelő gombot kell nyomni)

Fontos információ

Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegédés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

A konzultáció eredményeképpen orvosa javasolhatja a laboratóriumi vizsgálatokat.

A vizsgálatok eredményével együtt a pácienst visszaküldjük az őt küldő orvoshoz.

Fekete DIVAT

FEKETE A DIVAT, VIGYÁZAT VESZÉLYES LEHET!
Fekete divat 
Hölgyek figyelem!
 

Nemcsak az egészségünkre kell figyelni,hogy egészségesek és szépek maradjunk. Ma már arra  is ügyelni kell, hogy milyen színű anyagból készülnek a ruháink, fehérneműink. Hiába van pamutból az anyag ami a testünkhöz ér ha a súlyos ekcémát okozó fekete festékkel színezett.

Fontos arra is ügyelnünk, hogy milyen hajfestéket használunk!
A fémek után ugyanis a leggyakoribb környezeti allergén a parafeniléndiamin /PPD/ nevű festékanyag. A PPD-nek csaknem száz éve ismert allergizáló hatása, ekcémát és bőrgyulladást okoz. Ezt a súlyos ekcémát okozó anyagot a kozmetikai festékekhez használják, többek között hajfestékekben /a szőke hajfestékben is/ szempillafestékekben, szempillaspirálban, fekete szemceruzában illetve fekete szemhéjtusban is előfordul. Szennyezőanyagként az un. "fáradt olajban" is megtalálható.
Sajnos a hennát is, ami egy növényi eredetű hajfesték PPD-vel dúsítják a sötétebb szín eléréséhez. Ezért akinek ekcémát okoz a parafeniléndiamin olyan hennát vásároljon, ami PPD mentes.
Továbbá textíliák, /fehérneműk/ bőrök, gumianyagok /sportruhák/ sötét színre való festésnél is alkalmazzák a parafeniléndiamint.
A PPD okozta  ekcémás elváltozás megjelenési helye hajfestés esetén a hajas fejbőr, szempillafestéskor vagy szemfestéskor a szemhéjak gyulladása a jellemző. Ekcémát okozhat például a fekete harisnya viselése is, főleg a térdhajlatban okoz ekcémás elváltozást
Hölgyek, Nem minden a divat, fő az egészség!
Fekete ruhák