A virágzó növényekből a levegőbe jutó virágporok, pollenek egy része allergénként viselkedik.

A pollen allergia kimutatása PRICK teszttel

 

Pollenallergia

 

A szénanátha vagy pollen allergia esetén a nátha rohamok ismétlődése évről-évre ugyanabban az időszakban a szénanátha kórisméjét bizonyítja. A tünetek pontos megismerése után a laboratóriumi vizsgálatok támasztják alá a diagnózist. A tünetekért felelős környezeti anyag: virágpor, házipor, állati szőr, gombák, penészek meghatározása bőrpróbával történik. Az egész évben jelentkező nátha esetén a legnehezebb az allergiás és a nem allergiás eredet elkülönítése. Ha a tünetek a lakásban jelentkeznek, főleg a házipor, az háziporban lévő pici élőlények (atkák váladéka) lehet a felelős, a toll és az állati szőrök. A munkahelyen jelentkező tüneteket a legkülönbözőbb anyagok (liszt, penészgomba, textil hulladék, fürészpor, ragasztóanyagok és az állati szőrök) okozhatják.

Vannak betegek akik márciustól novemberig szenvednek, mert többféle virágporra is érzékenyek.

A teszt 20 db allergénre 22.000 Ft több mint 20 éves egészségügyi és labor tapasztalattal várom kedves pácienseim.

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

 

A pollen allergia kimutatása történhet:

 1. Vénás vérből
 2. Prick teszttel (alkaros teszt) a beteg alkarjának hajlító oldalára a vizsgálandó anyagból 1 cseppet helyeznek. A cseppen keresztül pici szúrást alkalmaznak csak a bőr hámrétegét érintve. 15-20 perc múlva allergia esetén 1-5-10 mm átmérőjü csallánkiütés jelenik meg, körülötte a bőr kipirul.

 

A legtöbb pollenallergiát kiváltó növény a füvek, gyomok közül Magyarországon:

 • parlagfű
 • fekete üröm
 • angolperje

 

A fák közül pedig a következő fák pollenjei váltják ki a legnagyobbfokú allergiás, pollenallergiás tüneteket:

 • mogyoró
 • nyírfa

 

A következő növények valamivel ritkábban, de kiválthatnak pollenallergiás reakciót:

 • rozs
 • tarackbúza
 • zab
 • árpa
 • kukorica
 • lándzsás útifű
 • csalán  

 

A fák és a cserjék közül az még a következők pollenje okozhat pollenallergiás tüneteket:

 • éger
 • nyárfa
 • tölgy
 • hárs
 • fűz
 • tiszafa
 • platán
 • szelídgesztenye
 • kőris
 • juhar

 

Pollenallergia lehetséges tünetei:

(Az alább felsorolt tüneteket nem csak pollenallergia okozhatja, egyéb megbetegedés is lehet ezért javasoljuk, hogy a tünetek megjelenésekor forduljon orvosához!)

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

 

Ekcéma

Ekcéma a kézen

Az ekcéma többnyire a környezeti hatások eredményeként kialakuló bőrbetegség, ma már civilizációs megbetegedések közé sorolható.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Légzőszervi tünetek 

Légzőszervi tünetek

Orrfolyás, orrnyálkahártya gyulladás, orrmelléküreg –gyulladás, asztma, fulladás.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Kötőhártyagyulladás 

Kötőhártyagyulladás

Pollenallergia vagy egyéb ok által kiváltott tünet.

Vizsgálati típusok:

Szem körüli ekcéma

Szem körüli ekcéma, atópia

Az ekcéma többnyire a környezeti hatások eredményeként kialakuló bőrbetegség, ma már civilizációs megbetegedés.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

Öedéma (szemhéj körüli duzzanat) 

Öedéma, szem körüli duzzanat

A szem körül megjelenő vizes duzzanat enyhe lüktető érzéssel.

Vizsgálati típusok:

A Mikrobiom!

mikrobiom

Már az ókori Kínban, azt tartották az orvosok: A HALÁL A BELEKBEN LAKOZIK!
MI a XXI. SZÁZADBAN JUTOTTUNK EL IDÁIG!

Mi is a Mikrobiom?

A MIKROBIOM tulajdonképpen EGY LÉTFONTOSSÁGÚ SZERVÜNK, EGY ÖKOLÓGIAI RENDSZER, olyan baktériumok gombák , archeák  /ősbaktériumok/ összessége amelyek bennünk, rajtunk,velünk élnek. SZEREPÜK:  AGYMŰKÖDÉS szabályozása, IMMUNRENDSZER szabályozása, IDEGRENDSZER szabályozása. (pl. ha stresszesek vagyunk a kóros baktrérum érzékeli a stressz hormont és fokozatosan termelődik.)

A mikrobiom hálózatot alakít ki a bélcsatornában és a bőrön. Csak a bőrön 500 különböző fajt tudtak azonosítani genetikai szekventálással. A mikrobiom olyan mint az ujjlenyomat, mennyisége állandó, egyesek szerint ez a második génállományunk.

A belekben összesen 10 trilliónyi baktérium, gomba és vírus található. Ezek alkotják többek között a bélflóra anyagát. Ma már bizonyított tény, hogy a szervezetben keletkező gyulladások többségét a bélflóra pusztulása okozza. Ha ez a mikrobiális egyensúly felborul, a megváltozott körülmények miatt a kórokozó baktériumok szaporodnak fel a bélben /rossz baktériumok/.  Ezek folyamatosan károsítják a bélfal sejtjeit, így  a bélfalnak gyengül az emésztő és tápanyagfelszívó képessége...OLVASS TOVÁBB >>>

Azért, hogy tisztában legyünk emésztésünkkel:
ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOT AJÁNLOK MINDENKINEK!  

Kérdéseivel és problémájával keressen nyugodtan!

Ne halogassa a kivizsgálást!

Tovább

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

SZÓKRATÉSZ mondta: A LEGNAGYOBB ÉRTÉK NEM AZ, HOGY ÉLÜNK, HANEM HOGY EGÉSZSÉGESEN ÉLÜNK!

Ekcéma

Ekcéma

Jaj, jaj segítség! Viszketek!

Az őszi időszakban a nemcsak a gyermekeink bőrén  jelentkeznek kiütések, hámlásos elváltozások, hanem a felnőttek testén is. Ezen elváltozások többnyire ekcémára, illetve atópiás elváltozásra utalnak.
Az ekcémás bőrbetegségek többnyire valamilyen környezeti hatás eredményeképpen jön létre. Ez a környezeti hatás lehet kontakt  irritációt kiváltó anyag /savak, lúgok, szerves oldószerek, mosószerek /,vagy valamilyen allergiás mechanizmust kiváltó anyag, amely kontaktusba kerül a bőrrel. Ezen allergének száma a technika- a gyógyszeripar, élelmiszeripar,és a kozmetika ipar fejlődésével változnak. Az utóbbinál közrejátszik az éppen aktuális "divat" irányzat is.
  Az ekcéma tulajdonképpen a bőr gyulladása, amelyben a bőr hámlik, száraz, piros erősen viszket és olykor nedvedzik.
Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség, melynél a családban rendszerint van valaki aki esetleg szintén atópiás, vagy szénanáthás vagy esetleg asztmás. Tünetei az életkorral változnak, leginkább a karokon, lábon, kézen és a nyakon jelenik meg a tünet. Jellemzően a viszketés és a száraz bőr mindig jelen van ami igen megkeseríti mind a gyermek, mind a szülő életét. Az atópiás kisgyermekek gyakran allergiásak a levegőben szálló porokra vagy intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Az ilyen gyermek családjára tartós nyomás nehezedik. Ezért kell kellően kivizsgálni ezen eseteket. 
Ekcéma gyerek
Amennyiben észleli magán a fenti ekcémás tünetek bármelyikét, kérem jelentkezzen nálam vizsgálatra! 

Elérhetőség, bejelentkezés

Az allergiai laboratórium egészségpénztár elfogadóhely.

Minden típusú egészségpénztárral szerződésben állok. Kártyát nem tudok elfogadni, a vizsgálatról számlát állítok ki, minden esetben.

Telefon

Telefon

+36 20 9708 600 +36 20 9708 600
Cím Cím
Székesfehérvár, Fiskális út 65.
(Bejárat: Gyógyszertár mögötti kovácsoltvas kapu).
V. kerület, Budapest, Kossuth Lajos utca 2/b félemelet
(A rendelő gombot kell nyomni)

Fontos információ

Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegédés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

A konzultáció eredményeképpen orvosa javasolhatja a laboratóriumi vizsgálatokat.

A vizsgálatok eredményével együtt a pácienst visszaküldjük az őt küldő orvoshoz.

Fekete DIVAT

FEKETE A DIVAT, VIGYÁZAT VESZÉLYES LEHET!
Fekete divat 
Hölgyek figyelem!
 

Nemcsak az egészségünkre kell figyelni,hogy egészségesek és szépek maradjunk. Ma már arra  is ügyelni kell, hogy milyen színű anyagból készülnek a ruháink, fehérneműink. Hiába van pamutból az anyag ami a testünkhöz ér ha a súlyos ekcémát okozó fekete festékkel színezett.

Fontos arra is ügyelnünk, hogy milyen hajfestéket használunk!
A fémek után ugyanis a leggyakoribb környezeti allergén a parafeniléndiamin /PPD/ nevű festékanyag. A PPD-nek csaknem száz éve ismert allergizáló hatása, ekcémát és bőrgyulladást okoz. Ezt a súlyos ekcémát okozó anyagot a kozmetikai festékekhez használják, többek között hajfestékekben /a szőke hajfestékben is/ szempillafestékekben, szempillaspirálban, fekete szemceruzában illetve fekete szemhéjtusban is előfordul. Szennyezőanyagként az un. "fáradt olajban" is megtalálható.
Sajnos a hennát is, ami egy növényi eredetű hajfesték PPD-vel dúsítják a sötétebb szín eléréséhez. Ezért akinek ekcémát okoz a parafeniléndiamin olyan hennát vásároljon, ami PPD mentes.
Továbbá textíliák, /fehérneműk/ bőrök, gumianyagok /sportruhák/ sötét színre való festésnél is alkalmazzák a parafeniléndiamint.
A PPD okozta  ekcémás elváltozás megjelenési helye hajfestés esetén a hajas fejbőr, szempillafestéskor vagy szemfestéskor a szemhéjak gyulladása a jellemző. Ekcémát okozhat például a fekete harisnya viselése is, főleg a térdhajlatban okoz ekcémás elváltozást
Hölgyek, Nem minden a divat, fő az egészség!
Fekete ruhák