Nálunk mindig friss, kizárólag szabályosan hűtött, a vizsgálat elején felbontott  szavatos tesztekkel történik a vizsgálat!

 

 

Bőrgyógyászati kontakt allergia vizsgálatok - Epicután teszt

 

 • Környezeti standard allergének vizsgálata - Epicután teszt: 
  A kontakt allergia kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítása irányul, hogy mely kémiai anyaggal való közvetlen érintkezés miatt alakult-e ki az adott bőrgyulladás (ekcéma, dermatitis, csalánkiütés, fogászati allergia).
 • Fémallergia vizsgálat - Epicután teszt: 
  A fogászati fém segédanyagokkal szembeni allergiás reakciók kimutatása epicutan teszttel történik. A vizsgálatokhoz a teljes fogászati fémsort (26 db) használjuk. Fogászati fémek: Nikkel, Króm, Kobalt, Ezüst, Arany, Amalgán, Higany, Zirkónium, stb.
 • Fogászati allergia vizsgálatok - Epicután teszt: 
  A fogászati beavatkozások során a szájnyálkahártya és a száj körüli bőrfelületen is jelentkezhetnek különböző elváltozások. De nem csak egy nem megfelelően megválasztott fogtömés vagy fogpótlás, hanem a fogszabályzó, vagy protézis is okozhat kellemetlen tüneteket.
 • Acrylat fogászati-teszt (műanyag) - Epicután teszt:
  A kimutatása epicutan teszttel történik. A vizsgálatokhoz a 20 db-os acrylát allergént használjuk. Akrilát allergén sor: Akrilátok, UV. abszorbeállók, illatanyagok, fogászati összetett gyanták, impregnáló gyantahordozók, konzerválók.
 • Illatanyag allergia teszt (illatanyagok, kozmetikumok) - Epicután teszt: 
  A kimutatása epicutan teszttel történik. A növények illetve a növények illóolajai által kiváltott allergizáló illatkomponensek száma is az utóbbi időben a kozmetikai ipar rohamszerű fejlődésével megnőtt. Ezek megtalálhatók a parfümök és az egyéb kozmetikumok illatanyagai között. Közöttük legismertebbek a perubalzsam, az ánizsolaj, a fahéj, a fahéjsav, a szegfűszeg, a bergamott, citromolaj, terpentinolaj, a kumarin, a vanilin, a gerániumolaj, a jázminolaj, fenyőolaj és a Ylang-Ylang olaj stb.

 

Bőrgyógyászati alkaros (prick) allergia tesztek - Prick Teszt

 

 • Ételallergia próba - Prick teszt: Az ételallergia kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítása irányul, hogy mely élelmiszer fogyasztása vagy élelmiszerrel történt közvetlen érintkezés miatt alakul ki az allergia (ekcéma, dermatitis, csalánkiütés). Leggyakrabban ételallergiát okozó ételek a következők: paradicsom, eper, málna, kiwi, tej, tojás, dió, földimogyoró, szója, kakaó, kagyló, hal.
 • Polenallergia teszt - Prick teszt: A pollenallergia kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítása irányul, hogy mely pollennel való érintkezés miatt alakul ki az allergia (allergiás nátha, asztma, kötőhártya gyulladás). A virágzó növényekből a levegőbe jutó virágporok, pollenek egy része allergénként viselkedik.  A legtöbb allergiát kiváltó növény a füvek, gyomok közül Magyarországon a parlagfű és a fekete üröm és az angolperje.  A fák közül a mogyoró és a nyírfa pollenje vált ki nagyfokú allergiás tüneteket.  Valamivel ritkábban vált ki allergiás reakciót a rozs, a tarackbúza, a zab, az árpa, a kukorica, a lándzsás útifű, és a csalán. A fák és a cserjék közül az éger, a nyárfa, a tölgy, a hárs, a fűz, a tiszafa, a platán, a szelídgesztenye, a kőris, és a juhar pollenje okozhat allergiás tüneteket.
 • Beltéri gombaspórák teszt - Prick teszt: A beltéri gombaspóra allergia kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítása irányul, hogy mely beltéri gombaspórával való érintkezés miatt alakul ki az allergia (allergiás nátha). Télen fordulnak elő nagyobb számban, egyenetlen fűtésű helyiségekben. Lakáson belül akkor is érvényesülhet a gombák allergizáló hatása, ha a falak nem vizesek, nem penészesek.
 • Kültéri gombaspórák teszt - Prick teszt: A kültéri gombaspóra allergia kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítására irányul, hogy mely kültéri gombaspórával való érintkezés miatt alakul ki az allergia (allergiás nátha, asztma). A talajlakó gombák legnagyobb számban augusztustól novemberig bocsátják ki spóráikat. Aratás idején a gabonaföldek környékén, ősszel erdők, gyümölcsösök területén, a lenyírt nedves fűkupacok belsejében fordulnak elő leggyakrabban.
 • Háziporatka teszt - Prick teszt: A háziporatka allergia kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítására irányul, hogy a háziporatkával való érintkezés miatt alakult-e ki az allergia (allergiás nátha, asztma, ekcéma). Mindössze 0,3-0,5 mm-s a pókfélékkel rokonságban lévő két féle ízeltlábút értünk. Az allergiás tüneteket nem maga a háziporatka, hanem annak mikroszkópikus méretűre töredezett ürülékében található fehérjéje okozza.
 • Állati eredetű inhalatív allergének kimutatása - Prick teszt: A háziállat allergia kimutatására alkalmas bőrteszt. A teszt annak megállapítására irányul, hogy mely háziállattal való érintkezés miatt alakult ki az allergia (allergiás nátha, asztma, ekcéma). Az Állatok testnedveiben, nyálában vizeletében lévő fehérjék, a szőrszálaikból leváló kis darabok, illetve a lehámlott bőrlemezkék válthatnak ki allergiás reakciót.
 • Keresztallergiák kimutatása- Prick tesztKeresztallergiák kimutatására alkalmas bőrteszt, egyes esetekben vérteszt is. A teszt annak megállapítására irányul, hogy mely allergén anyagok keresztreakciója miatt alakult ki az allergia (allergiás nátha, asztma, csalánkiütés). Sokszor előfordul, hogy az ételallergiák a pollenallergiákhoz kötődnek és a panaszok a pollenszezonban keresztreagáló ételek elfogyasztásakor jelentkeznek. Ezekben az esetekben szükség lehet a pollenallergia /légúti allergénspecifikus IgE szintek/ vizsgálatára.

 

Viszgálatok ujjbegyvérből: Allergiavizsgálat és Ételintolerancia vizsgálat

 

 • Ételallergia próba: Az ételallergia kimutatására alkalmas vérteszt. A teszt annak megállapítása irányul, hogy mely élelmiszer fogyasztása vagy élelmiszerrel történt közvetlen érintkezés miatt alakul ki az allergia (ekcéma, dermatitis, csalánkiütés, hasmenés, hasfájás, hasi görcsök). Leggyakrabban ételallergiát okozó ételek a következők: paradicsom, eper, málna, kiwi, tej, tojás, dió, földimogyoró, szója, kakaó, kagyló, hal.
 • Pollenallergia kimutatása: A pollenallergia kimutatására alkalmas vérteszt. A teszt annak megállapítása irányul, hogy mely pollen hatás következtében alakul ki az allergia (ekcéma, légzőszervi tünetek, kötőhártygyulladás, szem körüli ekcéma, öedéma). A legtöbb allergiát kiváltó növény a füvek , gyomok közül Magyarországon a parlagfű és a fekete üröm és az angolperje. A fák közül a mogyoró és a nyírfa pollenje vált ki nagyfokú allergiás tüneteket. Valamivel ritkábban vált ki allergiás reakciót a rozs,a tarackbúza,a zab,az árpa,a kukorica, a lándzsás útifű, a csalán.   A fák és a cserjék közül az éger, a nyárfa,a tölgy, a hárs, a fűz, a tiszafa, a platán, a szelídgesztenye,a kőris, és a juhar pollenje okozhat allergiás tüneteket.
 • Lisztérzékenység kimutatása: A lisztérzékenység kimutatására alkalmas vérteszt. A teszt annak megállapítása irányul, hogy lisztérzékenység miatt alakulnek-e ki a tünetek (emésztési panaszok, puffadás, hasmenés). A cöliakia vagy lisztérzékenység vagy gluténérzékenység minden életkorban előforduló betegség. Ez egy autoimmun folyamat, mely az egész szervezete érinti. A lisztérzékenység kiváltója a gabonafélékben található glutén egyik fehérjecsoportja a gliadin. A glutén tartalmú élelmiszerek fogyasztása során a vékonybél nyálkahártyája sérül, ezzel emésztési panaszokat és tápanyag felszívódási zavarokat okoz.
 • Keresztallergiák kimutatása: Keresztallergiák kimutatására alkalmas vérteszt, egyes esetekben bőrteszt is. A teszt annak megállapítására irányul, hogy mely allergén anyagok keresztreakciója miatt alakult ki az allergia (allergiás nátha, asztma, csalánkiütés). Sokszor előfordul, hogy az ételallergiák a pollenallergiákhoz kötődnek és a panaszok a pollenszezonban keresztreagáló ételek elfogyasztásakor jelentkeznek. Ezekben az esetekben szükség lehet a pollenallergia /légúti allergénspecifikus IgE szintek/ vizsgálatára.
 • Ételintolerancia próba: Az ételintolerancia kimutatására alkalmas vérteszt. A teszt annak megállapítására irányul, hogy mely élelmiszer fogyasztása miatt alakul ki az intolerancia tünete (emésztőrendszer zavarai, bőrproblémák, légzőszervi betegségek, központi idegrendszer zavarai, váz- és izomrendszeri problémák). Leggyakrabban ételintoleranciát okozó ételek a következők: tojás, tej és tejtermékek, glutén és a gabonafélék.

 

Helicobacter vizsgálat - Kilégzési teszttel

 

 • A Helicobacter Pylori a leggyakoribb emberi fertőzés. A kórkép kialakulása és a fertőzés között sokszor hosszú évek, évtizedek is eltelhetnek.

A Mikrobiom!

mikrobiom

Már az ókori Kínban, azt tartották az orvosok: A HALÁL A BELEKBEN LAKOZIK!
MI a XXI. SZÁZADBAN JUTOTTUNK EL IDÁIG!

Mi is a Mikrobiom?

A MIKROBIOM tulajdonképpen EGY LÉTFONTOSSÁGÚ SZERVÜNK, EGY ÖKOLÓGIAI RENDSZER, olyan baktériumok gombák , archeák  /ősbaktériumok/ összessége amelyek bennünk, rajtunk,velünk élnek. SZEREPÜK:  AGYMŰKÖDÉS szabályozása, IMMUNRENDSZER szabályozása, IDEGRENDSZER szabályozása. (pl. ha stresszesek vagyunk a kóros baktrérum érzékeli a stressz hormont és fokozatosan termelődik.)

A mikrobiom hálózatot alakít ki a bélcsatornában és a bőrön. Csak a bőrön 500 különböző fajt tudtak azonosítani genetikai szekventálással. A mikrobiom olyan mint az ujjlenyomat, mennyisége állandó, egyesek szerint ez a második génállományunk.

A belekben összesen 10 trilliónyi baktérium, gomba és vírus található. Ezek alkotják többek között a bélflóra anyagát. Ma már bizonyított tény, hogy a szervezetben keletkező gyulladások többségét a bélflóra pusztulása okozza. Ha ez a mikrobiális egyensúly felborul, a megváltozott körülmények miatt a kórokozó baktériumok szaporodnak fel a bélben /rossz baktériumok/.  Ezek folyamatosan károsítják a bélfal sejtjeit, így  a bélfalnak gyengül az emésztő és tápanyagfelszívó képessége...OLVASS TOVÁBB >>>

Azért, hogy tisztában legyünk emésztésünkkel:
ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOT AJÁNLOK MINDENKINEK!  

Kérdéseivel és problémájával keressen nyugodtan!

Ne halogassa a kivizsgálást!

Tovább

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

SZÓKRATÉSZ mondta: A LEGNAGYOBB ÉRTÉK NEM AZ, HOGY ÉLÜNK, HANEM HOGY EGÉSZSÉGESEN ÉLÜNK!

Ekcéma

Ekcéma

Jaj, jaj segítség! Viszketek!

Az őszi időszakban a nemcsak a gyermekeink bőrén  jelentkeznek kiütések, hámlásos elváltozások, hanem a felnőttek testén is. Ezen elváltozások többnyire ekcémára, illetve atópiás elváltozásra utalnak.
Az ekcémás bőrbetegségek többnyire valamilyen környezeti hatás eredményeképpen jön létre. Ez a környezeti hatás lehet kontakt  irritációt kiváltó anyag /savak, lúgok, szerves oldószerek, mosószerek /,vagy valamilyen allergiás mechanizmust kiváltó anyag, amely kontaktusba kerül a bőrrel. Ezen allergének száma a technika- a gyógyszeripar, élelmiszeripar,és a kozmetika ipar fejlődésével változnak. Az utóbbinál közrejátszik az éppen aktuális "divat" irányzat is.
  Az ekcéma tulajdonképpen a bőr gyulladása, amelyben a bőr hámlik, száraz, piros erősen viszket és olykor nedvedzik.
Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség, melynél a családban rendszerint van valaki aki esetleg szintén atópiás, vagy szénanáthás vagy esetleg asztmás. Tünetei az életkorral változnak, leginkább a karokon, lábon, kézen és a nyakon jelenik meg a tünet. Jellemzően a viszketés és a száraz bőr mindig jelen van ami igen megkeseríti mind a gyermek, mind a szülő életét. Az atópiás kisgyermekek gyakran allergiásak a levegőben szálló porokra vagy intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Az ilyen gyermek családjára tartós nyomás nehezedik. Ezért kell kellően kivizsgálni ezen eseteket. 
Ekcéma gyerek
Amennyiben észleli magán a fenti ekcémás tünetek bármelyikét, kérem jelentkezzen nálam vizsgálatra! 

Elérhetőség, bejelentkezés

Az allergiai laboratórium egészségpénztár elfogadóhely.

Minden típusú egészségpénztárral szerződésben állok. Kártyát nem tudok elfogadni, a vizsgálatról számlát állítok ki, minden esetben.

Telefon

Telefon

+36 20 9708 600 +36 20 9708 600
Cím Cím
Székesfehérvár, Fiskális út 65.
(Bejárat: Gyógyszertár mögötti kovácsoltvas kapu).
V. kerület, Budapest, Kossuth Lajos utca 2/b félemelet
(A rendelő gombot kell nyomni)

Fontos információ

Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegédés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

A konzultáció eredményeképpen orvosa javasolhatja a laboratóriumi vizsgálatokat.

A vizsgálatok eredményével együtt a pácienst visszaküldjük az őt küldő orvoshoz.

Fekete DIVAT

FEKETE A DIVAT, VIGYÁZAT VESZÉLYES LEHET!
Fekete divat 
Hölgyek figyelem!
 

Nemcsak az egészségünkre kell figyelni,hogy egészségesek és szépek maradjunk. Ma már arra  is ügyelni kell, hogy milyen színű anyagból készülnek a ruháink, fehérneműink. Hiába van pamutból az anyag ami a testünkhöz ér ha a súlyos ekcémát okozó fekete festékkel színezett.

Fontos arra is ügyelnünk, hogy milyen hajfestéket használunk!
A fémek után ugyanis a leggyakoribb környezeti allergén a parafeniléndiamin /PPD/ nevű festékanyag. A PPD-nek csaknem száz éve ismert allergizáló hatása, ekcémát és bőrgyulladást okoz. Ezt a súlyos ekcémát okozó anyagot a kozmetikai festékekhez használják, többek között hajfestékekben /a szőke hajfestékben is/ szempillafestékekben, szempillaspirálban, fekete szemceruzában illetve fekete szemhéjtusban is előfordul. Szennyezőanyagként az un. "fáradt olajban" is megtalálható.
Sajnos a hennát is, ami egy növényi eredetű hajfesték PPD-vel dúsítják a sötétebb szín eléréséhez. Ezért akinek ekcémát okoz a parafeniléndiamin olyan hennát vásároljon, ami PPD mentes.
Továbbá textíliák, /fehérneműk/ bőrök, gumianyagok /sportruhák/ sötét színre való festésnél is alkalmazzák a parafeniléndiamint.
A PPD okozta  ekcémás elváltozás megjelenési helye hajfestés esetén a hajas fejbőr, szempillafestéskor vagy szemfestéskor a szemhéjak gyulladása a jellemző. Ekcémát okozhat például a fekete harisnya viselése is, főleg a térdhajlatban okoz ekcémás elváltozást
Hölgyek, Nem minden a divat, fő az egészség!
Fekete ruhák