A lisztérzékenységet, vagy más néven gluténérzékenységet (cöliákiát) tulajdonképen a mindennapi kenyerünk alapanyaga a liszt váltja ki, illetve a kalászos gabonafélékben levő glutén /sikér/ egyik fehérje csoportja a gliadin.

A lisztérzékenység, gluténérzékenység (cöliákia) nem allergia, de a gliadin az allergiához hasonlóan anitgén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. A vékonybél nyálkahártyájának a felületét bélbolyhok növelik, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel. Az immunreakció következtében a bélbolyhok elpusztulnak, így a bél felszívó felülete nagy mértékben csökken. Emiatt a tápanyagok felszívódása romlik, emésztési és felszívódási zavar jön létre.


A LISZTÉRZÉKENYSÉG (CÖLIÁKIA) ÖRÖKLETES, GENETIKAILAG MAGHATÁROZOTT BETEGSÉG!

 

Lisztérzékenység gluténérzékenység 

A lisztérzékenység - gluténérzékenység leggyakoribb tünetei:

 • Haspuffadás
 • Krónikus hasmenés
 • Emésztetlen tömeges széklet
 • Hasi fájdalom
 • Súlygyarapodás és növekedési zavar
 • Gyermekkorban: fokozó anorexia (kóros soványság) fél-egy éves korban, nagytömegű, bűzös, csillogó festékezés nélküli székletürités és lesoványodás, nagy elődomborodó has
 • Hiányállapotok lépnek fel pl.:
  • Vas (Fe) hiány
  • B12 (B vitamin) hiány
  • Cink hiány
  • K vitamin hiány
  • Kalcium hiány
  • Magnézium (Mg) hiány
 • Előfordulhat, nem szokványos tünetként a vashiányos vérszegénység fogzománc hibás fejlődése, osteoporozis vagy a pubertás késése

 

A lisztérzékeny, gluténérzékeny betegek 70 %-a nő!

Régen a tipikus tünetek alapján a lisztérzékenységet (cöliákiát) a gyermekkorban kezdődő betegségnek tartották, de ma már tudjuk, hogy felnőtteknél is gyakori. Felnőttkorban a gluténérzékenység esetén a nem típusos tünetek a jellegzetesek, így nehezebb felismerni. Tehát a lisztérzékenység vagy más néven gluténérzékenység (cöliakia) bármely életkorban előforduló betegség. Ez egy autoimmun folyamat, mely az egész szervezetet érinti. 

A tehéntej szerepe a cöliákiában már 3 hónapos kortól kezdve a lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) jelentős részében tehéntej intolerancia is áll fenn, mely szintén bélrendszeri (enterális) tünetekben nyilvánul meg.

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

 

A lisztérzékeny (cöliakia) vizsgálatai: 

 1. A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység (cöliákia) kimutatása ujjbegyvérből történik >>> Allergiavizsgálat ujjbegyvérből
 2. A gluténérzékenység kimutatása genetikai vizsgálattal:
A genetikai vizsgálattal a lisztérzékenységre való genetikai hajlamot vizsgáljuk, vagyis hogy a gluténérzékenységet kódoló gén jelen van-e a családban vagy sem.
 
A lisztérzékenység (cöliákia) kimutatása genetikai vizsgálattal szájnyálka-törletből történik (a beteg szájnyálkahártyájából törléssel veszünk mintát), ekkor a  HLA géncsalád, fogékonyságot jelentő fehérjemolekulákat kódoló genetikai változatainak kimutatását végezzük. A szájüreg belső felületén található hámsejtek normális életciklusuk során leválnak a szájüreg belső felületéről. A mintavétel során ilyen leváló nyálkahártya-hámsejteket nyerünk egy kisméretű mintavevő kefe segítségével. A laboratóriumban ezekből a sejtekből DNS-preparátum készül. Ez a DNS tartalmazza a mintaadó személy génkészletét, így a minta felhasználható minden kért genetikai vizsgálat elvégzésére. 
 
Az antigének /DQ2.5,DQ2.2/ valamelyike a betegek 98%-nál, míg a népesség 30%-nál fordul elő. Ez azt jelenti, hogy ha ezen antigének egyike sem mutatható ki valakiben, akkor nála gyakorlatilag kizárható a lisztérzékenység, illetve nem is fog megjelenni élete során. Ha eredménye a fogékonyságot jelentő típusba sorolható, további vizsgálatokra van szükség.
 

 

Lisztérzékenység, gluténérzékenység vagy cöliakia lehetséges tünetei:

(Az alább felsorolt tüneteket nem csak lisztérzékenység vagy gluténérzékenység okozhatja, egyéb megbetegedés is lehet ezért javasoljuk, hogy a tünetek megjelenésekor forduljon orvosához!)

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

 

Emésztőrendszeri tünetek 

Emésztőrendszeri zavarok

Gyomortáji fájdalom, hasi puffadás, görcsök, hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés, kóros elhizás.

Bővebben

Vizsgálati típusok:

 

A Mikrobiom!

mikrobiom

Már az ókori Kínban, azt tartották az orvosok: A HALÁL A BELEKBEN LAKOZIK!
MI a XXI. SZÁZADBAN JUTOTTUNK EL IDÁIG!

Mi is a Mikrobiom?

A MIKROBIOM tulajdonképpen EGY LÉTFONTOSSÁGÚ SZERVÜNK, EGY ÖKOLÓGIAI RENDSZER, olyan baktériumok gombák , archeák  /ősbaktériumok/ összessége amelyek bennünk, rajtunk,velünk élnek. SZEREPÜK:  AGYMŰKÖDÉS szabályozása, IMMUNRENDSZER szabályozása, IDEGRENDSZER szabályozása. (pl. ha stresszesek vagyunk a kóros baktrérum érzékeli a stressz hormont és fokozatosan termelődik.)

A mikrobiom hálózatot alakít ki a bélcsatornában és a bőrön. Csak a bőrön 500 különböző fajt tudtak azonosítani genetikai szekventálással. A mikrobiom olyan mint az ujjlenyomat, mennyisége állandó, egyesek szerint ez a második génállományunk.

A belekben összesen 10 trilliónyi baktérium, gomba és vírus található. Ezek alkotják többek között a bélflóra anyagát. Ma már bizonyított tény, hogy a szervezetben keletkező gyulladások többségét a bélflóra pusztulása okozza. Ha ez a mikrobiális egyensúly felborul, a megváltozott körülmények miatt a kórokozó baktériumok szaporodnak fel a bélben /rossz baktériumok/.  Ezek folyamatosan károsítják a bélfal sejtjeit, így  a bélfalnak gyengül az emésztő és tápanyagfelszívó képessége...OLVASS TOVÁBB >>>

Azért, hogy tisztában legyünk emésztésünkkel:
ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOT AJÁNLOK MINDENKINEK!  

Kérdéseivel és problémájával keressen nyugodtan!

Ne halogassa a kivizsgálást!

Tovább

Szoboszlai Istvánné
Orvosdiagnosztikai analitikus

SZÓKRATÉSZ mondta: A LEGNAGYOBB ÉRTÉK NEM AZ, HOGY ÉLÜNK, HANEM HOGY EGÉSZSÉGESEN ÉLÜNK!

Ekcéma

Ekcéma

Jaj, jaj segítség! Viszketek!

Az őszi időszakban a nemcsak a gyermekeink bőrén  jelentkeznek kiütések, hámlásos elváltozások, hanem a felnőttek testén is. Ezen elváltozások többnyire ekcémára, illetve atópiás elváltozásra utalnak.
Az ekcémás bőrbetegségek többnyire valamilyen környezeti hatás eredményeképpen jön létre. Ez a környezeti hatás lehet kontakt  irritációt kiváltó anyag /savak, lúgok, szerves oldószerek, mosószerek /,vagy valamilyen allergiás mechanizmust kiváltó anyag, amely kontaktusba kerül a bőrrel. Ezen allergének száma a technika- a gyógyszeripar, élelmiszeripar,és a kozmetika ipar fejlődésével változnak. Az utóbbinál közrejátszik az éppen aktuális "divat" irányzat is.
  Az ekcéma tulajdonképpen a bőr gyulladása, amelyben a bőr hámlik, száraz, piros erősen viszket és olykor nedvedzik.
Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség, melynél a családban rendszerint van valaki aki esetleg szintén atópiás, vagy szénanáthás vagy esetleg asztmás. Tünetei az életkorral változnak, leginkább a karokon, lábon, kézen és a nyakon jelenik meg a tünet. Jellemzően a viszketés és a száraz bőr mindig jelen van ami igen megkeseríti mind a gyermek, mind a szülő életét. Az atópiás kisgyermekek gyakran allergiásak a levegőben szálló porokra vagy intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Az ilyen gyermek családjára tartós nyomás nehezedik. Ezért kell kellően kivizsgálni ezen eseteket. 
Ekcéma gyerek
Amennyiben észleli magán a fenti ekcémás tünetek bármelyikét, kérem jelentkezzen nálam vizsgálatra! 

Elérhetőség, bejelentkezés

Az allergiai laboratórium egészségpénztár elfogadóhely.

Minden típusú egészségpénztárral szerződésben állok. Kártyát nem tudok elfogadni, a vizsgálatról számlát állítok ki, minden esetben.

Telefon

Telefon

+36 20 9708 600 +36 20 9708 600
Cím Cím
Székesfehérvár, Fiskális út 65.
(Bejárat: Gyógyszertár mögötti kovácsoltvas kapu).
V. kerület, Budapest, Kossuth Lajos utca 2/b félemelet
(A rendelő gombot kell nyomni)

Fontos információ

Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegédés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

A konzultáció eredményeképpen orvosa javasolhatja a laboratóriumi vizsgálatokat.

A vizsgálatok eredményével együtt a pácienst visszaküldjük az őt küldő orvoshoz.

Fekete DIVAT

FEKETE A DIVAT, VIGYÁZAT VESZÉLYES LEHET!
Fekete divat 
Hölgyek figyelem!
 

Nemcsak az egészségünkre kell figyelni,hogy egészségesek és szépek maradjunk. Ma már arra  is ügyelni kell, hogy milyen színű anyagból készülnek a ruháink, fehérneműink. Hiába van pamutból az anyag ami a testünkhöz ér ha a súlyos ekcémát okozó fekete festékkel színezett.

Fontos arra is ügyelnünk, hogy milyen hajfestéket használunk!
A fémek után ugyanis a leggyakoribb környezeti allergén a parafeniléndiamin /PPD/ nevű festékanyag. A PPD-nek csaknem száz éve ismert allergizáló hatása, ekcémát és bőrgyulladást okoz. Ezt a súlyos ekcémát okozó anyagot a kozmetikai festékekhez használják, többek között hajfestékekben /a szőke hajfestékben is/ szempillafestékekben, szempillaspirálban, fekete szemceruzában illetve fekete szemhéjtusban is előfordul. Szennyezőanyagként az un. "fáradt olajban" is megtalálható.
Sajnos a hennát is, ami egy növényi eredetű hajfesték PPD-vel dúsítják a sötétebb szín eléréséhez. Ezért akinek ekcémát okoz a parafeniléndiamin olyan hennát vásároljon, ami PPD mentes.
Továbbá textíliák, /fehérneműk/ bőrök, gumianyagok /sportruhák/ sötét színre való festésnél is alkalmazzák a parafeniléndiamint.
A PPD okozta  ekcémás elváltozás megjelenési helye hajfestés esetén a hajas fejbőr, szempillafestéskor vagy szemfestéskor a szemhéjak gyulladása a jellemző. Ekcémát okozhat például a fekete harisnya viselése is, főleg a térdhajlatban okoz ekcémás elváltozást
Hölgyek, Nem minden a divat, fő az egészség!
Fekete ruhák